EUR: 345,85 Ft
CHF: 320,91 Ft
2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Belföld

Megúszták a nyelvvizsgabotrányt a vizsgáztatók

Csak a főkolompos került rács mögé a corvinusos nyelvvizsgagyárból. A bíróság nemrégiben jogerős ítéletet hozott a bűnszervezet ügyében indított perben. A vizsgáztatók, akik 300 ezer forint ellenében a legfelkészületlenebb diákokat is átengedték a nyelvvizsgán, megúszták egy ejnye-bejnyével.

A vádirat szerint 2010-től a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karán működő nyelvi központban négy nyelvvizsgáztató tanár egy közvetítő segítségével vizsgázónként 300 ezer forintot kért, hogy az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központ által szervezett nyelvvizsgához olyanok is hozzájuthassanak, akik a követelményeknek nem feleltek meg.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség az ügyben bűnszervezetben, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 18 fővel szemben a Fővárosi Törvényszéken. A vádlottak között volt a négy nyelvvizsgáztató tanár, a közvetítő és 13 vizsgázó.


A bírósági ítélet indoklása szerint precízen működött a bűnszervezet. Még az sem jelentett problémát, ha a vizsgázó még a kérdéseket sem értette. Akik a 300 ezer forintot kifizették, el sem kellett menjenek a hivatalos írásbeli vizsgára, csak a jelenléti ívre kerültek fel. Nekik egy másik alkalommal kellett az egyetemre bemenniük, akkor elkülönítve a becsületesen készülő diákoktól, előre megkapott válaszokat kellett másolniuk. Még a kötelező hibákat is feltüntették a vizsgáztatók, nehogy túl jól sikerüljenek a „fizetősök” dolgozatai.

A csoport vezetője V. Zsolt volt 2 év 4 hónapot kapott. A három idős tanárnő közül az egyik 400 ezer forint pénzbüntetést, a másik kettő pedig 2 évre próbára bocsátást kapott


Az ügyben a három férfi szervező mellett három nyugdíjas pedagógus verdiktjét is kimondták. Egyiküket 400 ezer forint pénzbüntetéssel sújtották, a másik kettőt 2 év próbára bocsátással.

– Ügyfeleim, az egész életüket a pedagógusi pályán töltötték. Éppen nyugdíj előtt álltak, és következetesen hangoztatták ártatlanságukat. Nem kaptak, és nem is kértek egyetlen forintot sem – nyilatkozta a tanárnők ügyvédje, dr. Kamarás Péter és hozzátette, üdvözli a bíróság döntését.

Budapest, 2009. március 9. Kamarás Péter ügyvéd. Megkezdődött a fényevőként emlegetett, a családját éheztető férfi ügyének tárgyalása a Fővárosi Bíróságon. A családra még 2007 májusában találtak rá óbudai otthonukban. A férfi és kislánya az éhhalál szélén állt, a felesége halott volt. Kiderült, hogy a 37 éves férfi 10 éve tartott rendszeresen háromhetes tisztítókúrákat. A böjtben a várandós élettársa is részt vett, ám a kúra vége előtti napokban elvetélt, majd elvérzett. Gyermeküket életveszélyes állapotban, lesoványodva vitték kórházba. A férfi is állítólag olyan állapotban volt, hogy nem ismerhette fel, mi történik a feleségével, ezért emberölési kísérlet és kiskorú veszélyeztetése miatt emeltek vádat ellene. Várhatóan egy hét múlva hirdeti ki a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét. MTI Fotó: Kovács Tamás

Kamarás Péter ügyvéd.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A meglepő az, hogy az egyik nyelvvizsgavásárló a Lokálnak elárulta, a rendőrökön kívül mindenki, aki hozzá hasonlóan szerzett bizonyítványt és érintett volt az ügyben, a helyén maradt.

– A munkahelyemet értesítették, de ott ügyet sem vetettek rá. Nem rúgtak ki, de amennyire tudom, senkit sem. Nem tettek minket rosszabb pozícióba, nem csökkent a bérünk. Kivéve egy alosztályvezető rendőrt meg a helyettesét, őket, úgy tudom, felfüggesztették – mondta a Lokálnak a férfi, és hozzátette, a nyelvvizsgacsalások a botrány kirobbanása után sem szűntek meg, csupán a módszer alakult át. Most az alteregózás megy. Vagyis egy hasonló fazonú vizsgázó megy a bizottság elé.

Budapest, 2014. április 9. A Budapesti Corvinus Egyetem (közgazdaságtudományi egyetem) főépülete a főváros IX. kerületében, a Fővám téren, a Duna partján, esti kivilágításban. MTVA/Bizományosi: Lehotka László *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.

A Budapesti Corvinus Egyetem (közgazdaságtudományi egyetem) főépülete
MTVA/Bizományosi: Lehotka László

Kapcsolódó Cikkek