EUR: 334,52 Ft
CHF: 304,60 Ft
2019. november 19., kedd
Erzsébet

Arculatváltás az MVM-nél

Mérföldkövek az MVM külpiaci szereplésében

Külképviseleti irodák nyitásával kívánja szereplését hatékonyabbá tenni a külpiacokon az MVM Zrt. Moszkvában és Brüsszelben már megtörtént a nyitás, a következő állomás Pozsony. Hogy mindez hogyan illeszkedik a vállalati stratégiába, arról Bentzik Réka kommunikációs igazgató nyilatkozott a Lokál Extrának.

Az eddig megnyílt külképviseleti irodák két nagyon eltérő szemléletű piac felé nyitnak. Stratégiai kérdés volt ebben a két városban indulni?


Természetesen stratégiai kérdés volt. Új stratégiánk egyik legfontosabb pillére a minden eddiginél komolyabb nemzetközi szerepvállalás. Célunk, hogy sokkal aktívabbak legyünk a közép-kelet-európai régióban, az európai uniós és egyes távolabbi piacokon és aktívan be kívánunk kapcsolódni az uniós politikai-szabályozási folyamatokba is. A moszkvai és a brüsszeli külképviseleti iroda megnyitása kapcsán elmondható, hogy az időpont és a helyszín megválasztása korántsem volt véletlen. A két iroda megalakításával a cégcsoport egy régi hiányosságát pótolja. Igazi mérföldkő ez számunkra. Az MVM számos ponton kapcsolódik Moszkvához, az orosz gazdasághoz és kereskedelemhez. Az energetika területén komoly szakmai együttműködés van a hátunk mögött. A sikeres közös múltunk után most azon dolgozunk, hogy üzleti kapcsolataink révén ígéretes jövőnk újabb sikereket hozzon számunkra. A brüsszeli iroda révén pedig lehetőség nyílik arra, hogy az Európai Unió döntéshozóival, illetve a városban jelen lévő több mint száz energetikai nagyvállalat képviselőivel személyes kapcsolatot alakítsunk ki. A brüsszeli jelenlét mindenképpen komoly segítség, hogy jobban megértsük – vagy akár alakítsuk – az uniós szabályozási folyamatokat, illetve hogy feltérképezzük az uniós piacokban rejlő lehetőségeket.

villanypózna-pixabay

A megnyíló irodák a helyi piaci viszonyhoz igazodva működnek, vagy következetesen képviselnek egyfajta szemléletet?


Mindkettő. Mindkét iroda a helyi piaci sajátosságokhoz igazodva működik, a moszkvai és brüsszeli irodavezetők is komoly tapasztalattal rendelkeznek az adott ország diplomáciai és gazdasági viszonyait illetően. A külképviseleti iroda nevéből egyértelműen kiderül, hogy képvisel valamit. Jelen esetben az MVM Csoport új stratégiáját, a stratégiához szorosan kapcsolódó új szemléletet, amelynek értelmében egy modern, innovatív, nemzetközi szinten is kimondottan versenyképes, dinamikus, piac- és ügyfélorientált vállalatcsoportot alakítunk ki.

Mi az irodák elsődleges feladata? Kapcsolattartás? Irányítás? Piacszerzés?

A külképviseleti irodák elsődleges feladata az új üzleti lehetőségek feltérképezése, a jelenlegi együttműködések hatékony támogatása, illetve az MVM új stratégiája mentén a cégcsoport legfontosabb értékeinek és érdekeinek képviselete.

Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott: kulcsszerep jut a brüsszeli irodának. Mit értett ezen?

Igen, a regionális és nemzetközi kapcsolataink bővítésében kulcsszerepet szánunk a brüsszeli irodának. Az uniós folyamatokba történő bekapcsolódás – különös tekintettel az EU zöld- és klímapolitikájára, valamint a villamosenergia-piaci reformra –, az új üzleti lehetőségek feltérképezése, illetve az európai energiapiaci átalakulások kapcsán zajló intenzív szakmai párbeszédben való részvétel szintén kiemelt feladat lesz az iroda számára.

Az orosz piaccal hagyományosan jó kapcsolatot ápolunk. Milyen további lehetőségeket remélnek a keleti nyitástól, szorosabban a külképviselet létrehozásától?

Az orosz kormányzati és gazdasági szereplőkkel való szorosabb kapcsolattartás és a közös üzleti lehetőségek hatékonyabb kiaknázása a cél. Az energetika területén régóta működünk együtt. A nukleáris és a földgáz-kereskedelmi szerződéseink kölcsönösen előnyösnek bizonyultak. Ezeket mindenképpen továbbvisszük a hatékonyság jegyében. Bízunk benne, hogy a moszkvai külképviseleti iroda nagymértékben hozzájárul az orosz–magyar gazdasági és energetikai kapcsolatok további erősödéséhez.

A következő iroda Pozsonyban nyílik. Mely régiót szolgálja majd ki, mi a jelentősége a pozsonyi képviseletnek?

Szlovákia mindenképpen kulcsfontosságú piac az MVM számára. Az energiamix szinte összes területén vannak lehetőségek, amelyek vonzóak lehetnek számunkra. Ezek – és más közép-kelet-európai országok – feltérképezéséhez jelent majd komoly segítséget a pozsonyi külképviseleti irodánk.

Mely városokban terveznek további külképviseleti irodákat nyitni?
Egyelőre Moszkvával, Brüsszellel és Pozsonnyal számolunk. De a jövőben nem tartjuk kizártnak, hogy távolabbi országokban is támogassuk külképviseleti jelenléttel szerepvállalásunkat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Arculatot vált az MVM Csoport

  Arculatot vált az MVM Csoport

  Közel tíz év után vált arculatot a legnagyobb nemzeti tulajdonú energiaipari cég, az MVM Zrt. Dr. Bentzik Réka, az MVM Zrt. kommunikációs igazgatója a Lokálnak elmondta, a régi logó lecserélése azért vált szükségessé, mert a társaságcsoport mind üzleti stratégiájában, mind a vállalati kultúrában új irányt tűzött ki maga el.

 • Jó szelet fogott Berecz Zsombor az MVM-mel

  Jó szelet fogott Berecz Zsombor az MVM-mel

  Pontért utazik a Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékokra Berecz Zsombor. A magyar vitorlázó a Lokálnak adott interjújában arról is beszélt, hogy az augusztusi versenyen apróságokon múlik majd a végeredmény.

 • Ugrásra készül az MVM Csoport

  Ugrásra készül az MVM Csoport

  Az évtized végéig megduplázná és 200 milliárd forintra emelné az éves üzleti eredményét az MVM-Csoport – többek között erről is beszélt a Lokálnak adott interjújában Kóbor György.