2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Külföld

Mesterséges fotoszintézissel állítottak elő bioüzemanyagot

Mesterséges fotoszintézissel állítottak elő bioüzemanyagot a Harvard Egyetem kutatói, az általuk létrehozott technológia drasztikusan csökkentheti a bioüzemanyagok előállításához szükséges tömeges méretű növénytermesztést, hatékony eszköz lehet a klímaváltozás elleni harcban.

A költséghatékony alternatív energiaforrás további előnye, hogy segít megvédeni az élelmiszer-utánpótlást és a helyi lakosok földjogait – közölték a kutatók.


A bionikus levél 2.0-ra (bionic leaf 2.0) keresztelt technológia napelemeket használ a víz molekuláinak a szétválasztására oxigénre és hidrogénre. A szétválasztott hidrogént egy kamrába vezetik, ahol baktérium eszi meg, és egy speciális fémkatalizátor és szén-dioxid segítségével folyékony üzemanyagot állítanak elő – ismertették az eljárást a Science című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A módszer a növények fotoszintézisének mesterséges verziója, amikor napfényből, vízből és szén-dioxidból energiát hoznak létre. Ha a gazdaságban életképes lesz a technológia, kiválthatja az olajkutakat és a növénytermesztést a bioüzemanyag-gyártáshoz. Ez az új energiaforrás nem jelent vetélytársat az élelmiszertermelésre használt mezőgazdasági területeknek – magyarázta Daniel Nocera, a Harvard Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője.


A kukoricát, cukornádat, repcét tömeges mértékben termesztik bioüzemanyaggyártáshoz. Világszerte a termőterületek négy százalékát használják ilyen célból és nem élelmiszertermelésre a Virginiai Egyetem márciusban közzétett tanulmánya szerint.

Kistermelők tízezreit űzték el földjeikről a bioüzemanyaghoz szükséges növények nagyüzemi termesztése miatt.

Az új technológia megvédheti földjogaikat, miközben csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, amely felmelegíti a bolygónkat – tette hozzá Nocera.

A technológia napelmeinek földterületigénye tizede a cukornádtermeléshez szükséges földeknek. Ha a kormányok megadóztatják a szén-dioxid-kibocsátást, a bionikus levél költséghatékony alternatív energiaforrás lesz a befektetők számára – magyarázta Nocera.

A bionikus levél 2.0 a napenergiát 10 százalékos hatékonysággal alakítja át folyékony üzemanyaggá, ami jóval magasabb, mint az egyszázaléknyi hatékonyság a leggyorsabban növő növények esetében – tette hozzá a professzor.

Kapcsolódó Cikkek