2020. augusztus 14., péntek
Marcell

PR

Mi a közös az adócsalásban és a gyorshajtásban?

A digitalizáció ma már naponta szembe jön az utcán, gondoljunk csak a BuBi kerékpárokra vagy a nemrégiben bevezetett traffipaxrendszerre, a Védára. A példák azt is jól mutatják, hogy a legújabb ipari forradalomból a közigazgatás sem marad ki, sőt nyakig benne van. Búcsút inthetünk az adócsalásoknak, és valószínűleg a gyorshajtásnak is lőttek.

smart city, okosváros, digitalizáció (Fotó: Profimedia)

Fotó: Profimedia

Nem árt észben tartani, hogy a következő 10-15 év durva változásokat hozhat a mai hétköznapokhoz képest. Az átalakulás mögött a javában zajló digitális forradalmat kell keresni, amely nemcsak az iparágakat, hanem a társadalmat is maga alá gyűri. Az okos eszközök jelenléte bizonyos területeken már ma is kézzelfogható, de hogy a jövőben hol üthetik fel még a fejüket, arra nem érdemes tippelni.


Beskid Vilmos szerint a kérdés sokkal inkább az, hol nem tűnnek fel a digitális megoldások, hiszen alig van olyan szegmens, amelyre ne gyakorolna hatást a robbanásszerű fejlődés. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) IoT (internet of things) munkacsoportjának vezetője a Lokálnak adott nyilatkozatában arról beszélt, csupán az a biztos, hogy a digitalizáció egy jobban kezelhető világ felé tart. A már létező gyakorlatok közül ez talán a Véda működésében mutatkozik meg leginkább. A most még csak különböző közlekedési csomópontokon kihelyezett berendezés a jövőben valamennyi útvonalon megjelenhet, sőt, a járművek rendszereivel is képes lehet kommunikálni.

– Mindez azt eredményezi, hogy egy tetszőleges A pontból B-be való eljutás minden másodpercét dokumentálni lehet, azonnal fény derül a szabálytalan közlekedésre, de ugyanakkor a forgalom biztonsága is javulni fog – vélekedett a szakember.


Persze a digitális trend más ágazatokban is komoly sikert érhet el, ilyen mondjuk az adóigazgatás, amely mesterséges intelligenciával felvértezve valóságos szuperfegyverré válhat a trükközőkkel szemben. A rendelkezésre álló adatokból egyszerűen kiszűrhetővé válhat, ki és hol sumákolt. Az adóhivatal egyébként manapság is alkalmaz olyan eljárást, amely statisztikai alapon tárja fel a csalókat.

Idetartozik az okos városok koncepciója is, amely nemcsak az energiaellátást képes optimalizálni, hanem intelligens utcákat is kiépít. A lámpatestek kamerát és egy speciális szoftvert kapnak, ezekkel képesek nemcsak a közlekedést, hanem a parkoló autókat is ellenőrizni, a nehezen észrevehető járókelőkre pedig még a sofőröket is figyelmezteti. A szükséges technológia adott, ezt a magyar cégek is ismerik, jelenleg a tesztfázis zajlik. De beszélhetünk az egészségügyről is, amely ha valóban rá tud csatlakozni a digitalizációra, tízszer olcsóbbá válhat, mint jelenleg. Ez úgy érhető el, hogy az innovatív felszerelésekkel már nem pusztán a gyógyítás, hanem a betegségek megelőzése lesz a fő feladat. A nem létező baj pedig kevés pénzből is megoldható.

A példákból talán kitűnik – és ezt osztja Beskid Vilmos is –, hogy a digitális forradalom nagy nyertesei a közigazgatás és a közszolgáltatások lehetnek. – Alapvetően az egyszerűbb, gyorsabb, biztonságosabb és hatékonyabb rendszerek kiépítése pörgeti a folyamatot, és talán az állami szegmens az, amelyik a legtöbbet szakíthatja ezen – mutatott rá.

A digitalizációnak viszont legalább egy hátulütője is van, ez pedig a töménytelen mennyiségű, sokszor személyes adat, illetve digitális nyom felhalmozása. Az e-mail-fiókok megjelenése óta tudjuk, hogy mit is jelent, ha valaki visszaél a virtuális jogosítványainkkal. Az IVSZ szakértője viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy nem az adathalmazzal van a baj, hanem hogy képtelenek vagyunk bánni vele. – Szokjuk meg végre, hogy ahogyan a bankkártyánk PIN-kódját se adjuk meg boldog-boldogtalannak, az internetre se töltünk fel magunkról bármit átgondolatlanul – tanácsolta.

A digitális rendszerek alapvetően a biztonság növelését szolgálják, de ha az innováció nem hozzáértő kezekbe kerül, fordítva is elsülhet. Ennek megértéséhez a teljes társadalomnak fejlődnie és tudatosabbá kell válnia, mert csak így valósulhat meg a digitalizációban egyébként benne rejlő jobb élet. (x)

Kapcsolódó Cikkek