2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

Migránsok rohamozták meg a határkerítést

Több mint száz migráns rohamozta meg vasárnap Marokkó felől a Melilla észak-afrikai spanyol enklávé körül felhúzott, hat méter magas határkerítést, és közülük mintegy harmincnak sikerült a városba jutnia – közölte Irene Flores, a helyi hatóságok egyik szóvivője.

Becslések szerint közel százhúszan próbáltak meg átmászni a kerítésen, és az év eleje óta ez a tizedik hasonló, nagyobb migránscsoportot érintő incidens.


A spanyol enklávék, Ceuta és Melilla európai uniós területek Észak-Afrikában, és minden évben több ezren próbálnak meg illegálisan bejutni ezekre.

Kizárólag ebben az évben több mint húszezren próbáltak meg átmászni a szögesdróttal ellátott magas kerítésen, hogy Melillába jussanak, közülük többen megsérültek. Vannak, akik a Földközi-tenger felől próbálják meg megközelíteni az enklávét, közülük sokan vízbe fulladtak.

Január óta mindössze ötven migránsnak sikerült az enklávé területére lépni.

A hatóságok egy ideje megerősítették jelenlétüket az enklávé Marokkó felőli oldalán.

A spanyol biztonsági erők legtöbb esetben az “azonnali visszaküldés” gyakorlatához folyamodnak. Eszerint azoknak a migránsoknak, akiknek nem sikerül teljesen átlépni a határt, esélyt sem adnak arra, hogy a nemzetközi humanitárius jog értelmében menedékkérelemért folyamodjanak, hanem azonnal kitoloncolják.

Kapcsolódó Cikkek