2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Belföld

Milliókat kap a semmiért az orvos

Szerződést kötött egy praxisra, majd külföldre ment dolgozni egy háziorvos Budapesten. Éveken keresztül csak a helyettesével találkozhattak a betegei. Minderre akkor derült fény, amikor az önkormányzat felbontotta vele a szerződést.

Váratlanul bontotta fel a szerződést a XVIII. kerületi önkormányzat dr. Iványi Tibor háziorvossal, pontosabban annak betéti társaságával. A pestszentimrei orvos 2007-ben, majd 2012-ben is szerződött az önkormányzattal arra, hogy a Nemes utcai rendelőben ellátja a körzet betegeit.


Az orvos évek óta külföldön dolgozik, azóta folyamatosan helyettesítik. A betegek és a helyettesítő orvos is panaszkodott, az önkormányzat ezért lép – indokolta Dömötör István alpolgármester, hogy miért van szükség a praxis felbontására.

A háziorvos díjazását egy bonyolult pontrendszer alapján számítják ki. Az orvos emellett fix díjazásra is jogosult (esetünkben minimum havi 197 000 forintra), továbbá legalább heti 20 munkaóra esetén 10 ezer forint pótlékra, és újabb 26 ezer forintra, ami a költségeket fedezi. Iványi doktor tehát évente minimum 2,3 millió forintot kapott azért, hogy ne gyógyítson.

Ezután kerestük dr. Iványi Tibor rendelését. Először azt mondták, rendelési időben keressük újra a doktort. A megbeszélt időben viszont egy másik nővér azt mondta, nem tudja adni az orvost, és azt sem tudja, mikor beszélhetünk vele, mert folyamatosan helyettesítik őt. Később kollégánk megkereste a Nemes utcai Pintér Kálmán Szakrendelőt, ahol a recepciós elnevette magát kérdésére. Iványi doktor? Évek óta nem láttuk – mondta.


Szerettük volna kikérni a Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ ) véleményét az esetről, de sem tőlük, sem Iványi doktortól nem kaptunk választ.

Az önkormányzat a szerződést rendes felmondással bontotta fel, így dr. Iványit hat hónap felmondási idő illeti meg. Ezután megpályáztatják a praxist, így még ha minden gördülékenyen megy is, csak tíz hónap múlva állhat helyre a rend a körzetben.

Háziorvosi rendelő, Dr. Iványi Tibor (Fotó: Keresztesi Balázs)

Háziorvosi rendelő, Dr. Iványi Tibor
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Háziorvosi rendelő, Dr. Iványi Tibor (Fotó: Keresztesi Balázs)

Háziorvosi rendelő, Dr. Iványi Tibor
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Kapcsolódó Cikkek

  • Katások nyugdíjjogosultsága 2019-ben

    Katások nyugdíjjogosultsága 2019-ben

    A kisadózó vállalkozás a főállású kisadózó után 2019-ben változatlanul havi 50 ezer forint, vagy – választása szerint – havi 75 ezer Ft, míg a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót fizet a bevételi értékhatárig (a szintén változatlan 12 millió forint erejéig, viszont e tekintetben nagyon kedvező változás idén, hogy az alanyi áfamentes értékhatár is 12 millió forintra nőtt).

  • Fülöp Attila: A családközpontúságról kell szólnia a gyermekvédelemnek

    Fülöp Attila: A családközpontúságról kell szólnia a gyermekvédelemnek

    A családközpontúságról kell szólnia a gyermekvédelemnek, hiszen a gyermekeknek a családban van a legjobb helyük – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára vasárnap, a Befogadlak nevű nevelőszülői program országjárásának záróhelyszínén, a budapesti Várkert Bazárban.