2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Aktuális

Minden napra jut egy trafikbalhé

Csak idén áprilisig több mint 70 bűncselekményt követtek el nemzeti dohányboltok ellen. A korábbi évekhez képest látszik egyfajta csökkenés, de még így is majdnem minden nap lecsapnak valahol egy trafikra.

trafik, dohánybolt, rablás, bűncselekmény (fotó: MTI)

Fotó: MTI

A rendőrségi nyilvántartások szerint idén január és április között 77 esetben történt bűncselekmény trafikok kárára – erre vonatkozóan az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közölt adatokat a Lokállal. A hatóságokat jellemzően lopás miatt (59 alkalom) riasztották, de kilencszer rablás miatt indult meg eljárás. Rongálás és garázdaság kapcsán egyaránt három-három esetben zajlott nyomozás, testi sértés pedig ugyancsak háromszor fordult elő a dohányboltok területén. A legtöbb (24) bűncselekmény Budapesten következett be, a Győr-Moson-Sopron megyeiek viszont összetehetik a két kezüket, mivel április végéig mindösszesen egy darab hasonló ügyet regisztráltak a térségben.


Nemzeti dohányboltok ellen elkövetett bűncselekmények száma területi bontásban (2014. április–2016. április)

Elkövetés helyeEsetszám
Budapest186
Baranya megye22
Bács-Kiskun megye10
Békés megye3
Borsod-Abaúj-Zemplén megye20
Csongrád megye14
Fejér megye32
Győr-Moson-Sopron megye27
Hajdú-Bihar megye20
Heves megye17
Jász-Nagykun-Szolnok megye22
Komárom-Esztergom megye15
Nógrád megye13
Pest megye109
Somogy megye13
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye16
Tolna megye8
Vas megye11
Veszprém megye10
Zala megye19
Összesen587

A statisztikából az is látszik azonban, hogy van egyfajta pozitív elmozdulás a trafikok vegzálásában, legalábbis az előző év hasonló számaihoz viszonyítva. Tavaly ugyanis még 321 ilyen esetet rögzítettek a rendőrségi adatbázisok: többek között 246 lopást és 39 rablást, de 2015-ben következett be a mind ez idáig egyetlen, halállal végződő dohánybolti betörés is. Abban már nincs változás, hogy ahogy idén, úgy egy éve is Budapest számított a legkockázatosabb trafikos helyszínnek, a fővárosban ugyanis 91 lopás mellett hat rablást, négy rongálást és két testi sértést is elkövettek 2015 januárja és decembere között.


Bár a trafikok 2013 júliusában nyitottak ki először, az ORFK csak 2014 áprilisától gyűjti külön a dohányboltokat ért bűncselekményeket, az összesítésből jelenleg 2016 áprilisáig érhetők el adatok. A rendelkezésre álló éppen két év statisztikája szerint Magyarországon összesen 587 trafikbalhé történt, 466 esetben lopás, 62 alkalommal rablás, testi sértés pedig nyolc esetben fordult elő.

Kapcsolódó Cikkek

  • Katások nyugdíjjogosultsága 2019-ben

    Katások nyugdíjjogosultsága 2019-ben

    A kisadózó vállalkozás a főállású kisadózó után 2019-ben változatlanul havi 50 ezer forint, vagy – választása szerint – havi 75 ezer Ft, míg a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót fizet a bevételi értékhatárig (a szintén változatlan 12 millió forint erejéig, viszont e tekintetben nagyon kedvező változás idén, hogy az alanyi áfamentes értékhatár is 12 millió forintra nőtt).

  • Fülöp Attila: A családközpontúságról kell szólnia a gyermekvédelemnek

    Fülöp Attila: A családközpontúságról kell szólnia a gyermekvédelemnek

    A családközpontúságról kell szólnia a gyermekvédelemnek, hiszen a gyermekeknek a családban van a legjobb helyük – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára vasárnap, a Befogadlak nevű nevelőszülői program országjárásának záróhelyszínén, a budapesti Várkert Bazárban.