2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Életmód

Most tegye el a nyár ízét!

, Image: 53524752, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Oredia

Beindult a lekvárszezon (Profimedia)

Vitathatatlanul itt a befőzési szezon. Mindegy, hogy lekvár vagy dzsem, a lényeg a gyümölcs és a cukor, na meg legalább egy szabad hétvége, ugyanis a lekvárfőzés igencsak időigényes munka.

Rögtön az elején tisztázzuk az alapfogalmakat: a lekvár és a dzsem nem ugyanaz. A dzsem átlátszó és egész vagy darabos gyümölcsök vannak benne, a lekvár pedig homogén állagú. A nagyi szerint a dzsemhez a gyümölcs súlyával megegyező mennyiségű cukor kell, amelynek egy része mézzel behelyettesíthető, a lekvárhoz viszont egy kicsit több gyümölcs dukál. A lekvár szó egyes források szerint a latin alactarium kifejezésre vezethető vissza, ami a középkorban olyan mézes szirupot jelentett, amivel a keserű gyógyszert könnyebb volt lenyelni. Egy másik történet régebbre datálja: a görög ekleikton, vagyis nyal, fölnyal jelentésű igéből kerülhetett a latin nyelvbe, ebből lett a pépes orvosságot, gyógykeveréket jelentő szláv lektvar szó, és a szoros együttélés hatására alakult ki belőle a magyar lekvár szó.


Ettől gyógyult Stuart Mária

Az ókorban még egészben, leforrázva, mézbe forgatva tették el a gyümölcsöt. Az első lekvárszerűséget  1561-ben készítette Stuart Mária orvosa, aki összefőzte a narancsot a cukorral a gyengélkedő királynőnek. Magyarországon a XVIII. század végétől főztek lekvárt, ekkor még csak szilvából, cukor hozzáadása nélkül. A friss gyümölcsöt üstben fél napig kevergették, majd cserépedénybe tették, végül kemencében szárították. Ez azonban olyan kemény lett, hogy felhasználás előtt vízben kellett feloldani. Lekvárlevest is főztek belőle tésztával, de kukoricamáléval is fogyasztották.

Raspberries in vintage silver goblet. Summer fruits, Image: 217756797, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, BEWfood

A málna előzi a szilvát (Profimedia)

Befőzési slágerlista

A szezon az eperrel, cseresznyével, meggyel kezdődik, majd jön a sláger: a sárgabarack, a málna és a szilva. A lekvárfőzésben is mindenki a saját receptjére esküszik: sokan előre lecukrozott gyümölcsöt főznek fel, mások a már önmagában pépessé főtt gyümölcsökhöz mérik hozzá a cukrot. Az egyik tábor héjával főzi a gyümölcsöt, a másik a hirtelen leforrázott gyümölcsről hántja le a héjat, és úgy kezd bele a lekvárfőzésbe. A lekvárfőzés két alapanyaga a gyümölcs és a cukor. Az új iskola hívei gyakran édesítőszereket használnak, de az igazi békebeli lekvár elkészítéséhez cukorra van szükség.

Jam on glass plate and fresh apricots, Image: 236044087, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Digifoodstock

A barack még mindig az első helyen áll ( Profimedia)

Nagyiféle baracklekvár

Hozzávalók:

sok sárgabarack

kilónként 20-30 dkg cukor

Elkészítés:

A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, a magokat szedjük ki, a héját forrázzuk és húzzuk le. Egy jó nagy lábosba tegyük bele a barackokat, szórjuk meg cukorral, fedjük le és hagyjuk állni egész éjszaka. Másnap először szedjünk le egy kis levet, amit a cukrozott gyümölcs eresztett – ezt eltehetjük szörpnek –, majd tegyük fel az egészet a tűzhelyre, gyújtsunk alá és főzzük sűrűre nagyjából másfél, két óra alatt, közepes lángon. Ha elkészült, szedjük ki a lekvárt az üvegekbe, zárjuk le  jó alaposan, egy-egy pillanatra fordítsuk meg mindegyiket, majd tegyük száraz dunsztba – vagyis minél több pokrócba tekerve az ágyneműtartóba. Amikor teljesen kihűltek, mehetnek a spájzba.

Strawberry jam with strawberries, Image: 43433443, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Az eperlekvár jól megbolondítható (Profimedia)

Citromfüves-mentás eperlekvár

Hozzávalók:

2,5 kg eper
60 dkg cukor
1 kávéskanál citromsav
1 csokor borsmentalevél (friss vagy szárított)
1 csokor citromfű (friss vagy szárított)
2 csomag dzsemfix

 

 

 

Az epreket kicsumázzuk, alaposan megmossuk, majd lecsepegtetjük. Egy nagy főzőedénybe tesszük és botmixerrel pürésítjük. Feltesszük lassú tűzön, hozzáadjuk a cukrot, a dzsemfixet és a citromsavat, majd alaposan elkeverjük és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Hozzáadjuk a felaprított citromfüvet és a mentát, majd néhány percig még főzzük. Amikor kész, befőttes üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, megforgatjuk, bedunsztoljuk, és amikor kihűlt, mehet a kamrába.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ezért fontos matekot tanulni!

  Ezért fontos matekot tanulni!

  Van egy különös nép Dél-Amerika esőerdőiben, az ő világukban nem létezik a matematika. De mielőtt minden iskolás gyerek ebbe a matekmentes paradicsomba vágyna, nézzük meg, hogy miért léteznek olyan civilizációk, ahol nincsen matematika, és miért alakult ki mégis a legtöbb kultúrában.

 • Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Nagyon sokan a drága tisztítószereket vásárolják, mivel abban reménykednek, hogy végre tiszta lesz a gáztűhelyük, ragyogni fognak az odakozmált edényeik.

 • Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  A tenyérből való olvasás az emberi sorsot illetően, nem új keletű tudomány. Sok-sok évszázadnyi tapasztalat alapján állítják, hogy vannak bizonyos vonalak, amelyekből következtetni lehet az illető személyiségére. Ilyen az „életvonal”. Az apost.com szerint világszerte sok ember hisz abban, hogy a tenyerünkön lévő vonalak sok mindent felfedhetnek a személyiségünkről és még a jövőt is segíthetnek megjósolni.

 • 5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  Időjárási frontok jönnek és mennek, ezekben mindenkinek volt része mostanában. Gyakran panaszkodnak embertársaink, hogy nehezen tudnak elaludni.