2020. január 28., kedd
Károly, Karola

Életmód

Most tegye el a nyár ízét!

, Image: 53524752, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Oredia

Beindult a lekvárszezon (Profimedia)

Vitathatatlanul itt a befőzési szezon. Mindegy, hogy lekvár vagy dzsem, a lényeg a gyümölcs és a cukor, na meg legalább egy szabad hétvége, ugyanis a lekvárfőzés igencsak időigényes munka.

Rögtön az elején tisztázzuk az alapfogalmakat: a lekvár és a dzsem nem ugyanaz. A dzsem átlátszó és egész vagy darabos gyümölcsök vannak benne, a lekvár pedig homogén állagú. A nagyi szerint a dzsemhez a gyümölcs súlyával megegyező mennyiségű cukor kell, amelynek egy része mézzel behelyettesíthető, a lekvárhoz viszont egy kicsit több gyümölcs dukál. A lekvár szó egyes források szerint a latin alactarium kifejezésre vezethető vissza, ami a középkorban olyan mézes szirupot jelentett, amivel a keserű gyógyszert könnyebb volt lenyelni. Egy másik történet régebbre datálja: a görög ekleikton, vagyis nyal, fölnyal jelentésű igéből kerülhetett a latin nyelvbe, ebből lett a pépes orvosságot, gyógykeveréket jelentő szláv lektvar szó, és a szoros együttélés hatására alakult ki belőle a magyar lekvár szó.


Ettől gyógyult Stuart Mária

Az ókorban még egészben, leforrázva, mézbe forgatva tették el a gyümölcsöt. Az első lekvárszerűséget  1561-ben készítette Stuart Mária orvosa, aki összefőzte a narancsot a cukorral a gyengélkedő királynőnek. Magyarországon a XVIII. század végétől főztek lekvárt, ekkor még csak szilvából, cukor hozzáadása nélkül. A friss gyümölcsöt üstben fél napig kevergették, majd cserépedénybe tették, végül kemencében szárították. Ez azonban olyan kemény lett, hogy felhasználás előtt vízben kellett feloldani. Lekvárlevest is főztek belőle tésztával, de kukoricamáléval is fogyasztották.

Raspberries in vintage silver goblet. Summer fruits, Image: 217756797, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, BEWfood

A málna előzi a szilvát (Profimedia)

Befőzési slágerlista

A szezon az eperrel, cseresznyével, meggyel kezdődik, majd jön a sláger: a sárgabarack, a málna és a szilva. A lekvárfőzésben is mindenki a saját receptjére esküszik: sokan előre lecukrozott gyümölcsöt főznek fel, mások a már önmagában pépessé főtt gyümölcsökhöz mérik hozzá a cukrot. Az egyik tábor héjával főzi a gyümölcsöt, a másik a hirtelen leforrázott gyümölcsről hántja le a héjat, és úgy kezd bele a lekvárfőzésbe. A lekvárfőzés két alapanyaga a gyümölcs és a cukor. Az új iskola hívei gyakran édesítőszereket használnak, de az igazi békebeli lekvár elkészítéséhez cukorra van szükség.

Jam on glass plate and fresh apricots, Image: 236044087, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Digifoodstock

A barack még mindig az első helyen áll ( Profimedia)

Nagyiféle baracklekvár

Hozzávalók:

sok sárgabarack

kilónként 20-30 dkg cukor

Elkészítés:

A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, a magokat szedjük ki, a héját forrázzuk és húzzuk le. Egy jó nagy lábosba tegyük bele a barackokat, szórjuk meg cukorral, fedjük le és hagyjuk állni egész éjszaka. Másnap először szedjünk le egy kis levet, amit a cukrozott gyümölcs eresztett – ezt eltehetjük szörpnek –, majd tegyük fel az egészet a tűzhelyre, gyújtsunk alá és főzzük sűrűre nagyjából másfél, két óra alatt, közepes lángon. Ha elkészült, szedjük ki a lekvárt az üvegekbe, zárjuk le  jó alaposan, egy-egy pillanatra fordítsuk meg mindegyiket, majd tegyük száraz dunsztba – vagyis minél több pokrócba tekerve az ágyneműtartóba. Amikor teljesen kihűltek, mehetnek a spájzba.

Strawberry jam with strawberries, Image: 43433443, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Az eperlekvár jól megbolondítható (Profimedia)

Citromfüves-mentás eperlekvár

Hozzávalók:

2,5 kg eper
60 dkg cukor
1 kávéskanál citromsav
1 csokor borsmentalevél (friss vagy szárított)
1 csokor citromfű (friss vagy szárított)
2 csomag dzsemfix

 

 

 

Az epreket kicsumázzuk, alaposan megmossuk, majd lecsepegtetjük. Egy nagy főzőedénybe tesszük és botmixerrel pürésítjük. Feltesszük lassú tűzön, hozzáadjuk a cukrot, a dzsemfixet és a citromsavat, majd alaposan elkeverjük és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Hozzáadjuk a felaprított citromfüvet és a mentát, majd néhány percig még főzzük. Amikor kész, befőttes üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, megforgatjuk, bedunsztoljuk, és amikor kihűlt, mehet a kamrába.

Kapcsolódó Cikkek

 • Segít a mesterséges intelligencia

  Segít a mesterséges intelligencia

  Mesterséges intelligencia segíti a szívelégtelenségben szenvedő betegek kockázatbecslését, a rizikóbecslő rendszer a betegek klinikai adatai alapján nyújt segítséget a kezelőorvosnak a magasabb halálozási kockázattal bíró szívelégtelen betegek azonosításában  – közölte a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika.

 • Nem hozott levelet a postás

  Nem hozott levelet a postás

  Csaknem 24 ezer kézbesítetlen küldeményt halmozott fel Tokióhoz közeli otthonában egy japán postás. Álláspontja szerint túl sok vesződséggel járt a munkája, ezért két évig szüneteltette azt.

 • Ne kémkedj utánam, anyu!

  Ne kémkedj utánam, anyu!

  A digitális világban gyermekeink jól eligazodnak, de mi nem mindig mérjük fel reálisan, hogy mennyivel tudnak többet nálunk. Mire figyeljünk szülőként, hogy az aggodalom ne menjen át a tinik titkai utáni kutatásba?

 • Hogyan csomagoljuk diétás ételeinket?

  Hogyan csomagoljuk diétás ételeinket?

  Manapság sokan diétáznak vagy azért, mert fogyókúráznak, vagy azért mert meg akarják előzni a betegségeket, vagy mert valamilyen működési zavarral küszködnek.