EUR: 326,21 Ft
CHF: 288,91 Ft
2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Egyéb X.kerület

Nem veszélyes a katlan

Ismét elkerítettek egy részt az Óhegy parkban, de nem azért, mert veszélyes. Sokan ugyanis erre gyanakodtak, hiszen tizenkét évvel ezelőtt a katlannak hívott részen beszakadt a föld egy kutyát sétáltató férfi alatt. Utána bekerítették, amíg meg nem szűnt a balesetveszélyes állapot. Ez most sem áll fenn, csak a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. kárelhárítási és karbantartási munkálatokba kezdett a területen.

Az Óhegy park területén – 10-15 méterrel a felszín alatt – mészkőkitermelés folyt még a XX. század elején is. A járatokat az 1960–1970-es években kommunális hulladékkal töltötték fel, a felszíni kéreg alá beszivárgó esővíz pedig erjeszteni kezdte a hulladékot, és az oxigénelvonás következtében olyan gázok (dioxidok, monoxidok) szabadultak fel a járatokban, amelyek életveszélyessé tették azokat.


A tragikus balesetet követően többször próbálták betonnal feltölteni a járatrendszer egyes elemeit, de a komplex felmérésre és a tényleges tömedékelésre várni kell – emlékeztet a kobanya.info. A speciális munkagépek és az anyagok mozgatásához egy függőleges szállítóaknát kellett létesíteni, amelyet – a munka sikeres elvégezte után – lezártak, föléje dombot emeltek. A bányakapitányság által előírt negyedéves műszaki ellenőrzésnél azonban kiderült, hogy az akna faborításának felső részét gombafertőzés támadta meg. A jelenség megszüntetése érdekében hosszú távon vasbetonra tervezik cserélni a faszerkezetet. Addig azonban a fertőzött részt javítják ki, amihez le kell bontani az aknát fedő dombot, illetve az aknafedelet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 • Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  A bajnokság második helyét szerezte meg a DUE- Maarsk Graphics női vízilabda csapata, amely egészen a fináléig menetelt, ahol csak a címvédő UVSE együttesének sikerült megállítania Mihók Attila tanítványait.