2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Belföld

Offshore-lovagok az Index mögött

A leglátogatottabb magyar internetes újság, az Index tulajdonosi körének története az offshore-ügyek állatorvosi lova – írja a Magyar Idők.

Egy szűkebb baráti, üzleti kör által alapított kiadóból az évek alatt szinte átláthatatlan nemzetközi adóoptimalizáló cégháló lett, amit mostanra off­shore-talanítottak. Az Index mögötti cégügyeket a legnagyobb ilyen ismert nemzetközi vállalkozás, a világ újságainak címlapjain szereplő panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda is intézte.


Az Index.hu Rt. 1999-ben 50 millió forintos törzstőkével indult, Kőrösi Ákos Zsolt és Szőllősi Gábor (összesen 75 százalék), Nyírő András, Gerényi Gábor, Uj Péter és Kéki Balázs (összesen 10 százalék) birtokolták a részvények legnagyobb hányadát, magánbefektetőként pedig Braun Róbert, Reisz Attila, valamint Kövér József és Edward Sanborn szereztek részesedést. Sok más sikeres vállalathoz hasonlóan az újonnan alakult honlapnál is régebbről ismerték egymást a résztvevők.

Kőrösi Ákos például a honlap stratégiai és kommunikációs igazgatója, az MSZP-s Braun Róbert gimnáziumi osztálytársa volt. Braun később Medgyessy Péter miniszterelnök kommunikációs vezetője és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök stratégiai főtanácsadója lett.

További részletek a Magyar Idők oldalán olvashatóak!

Kapcsolódó Cikkek