2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Külföld

Őrizetbe vettek egy német képviselőt

Őrizetbe vettek vasárnap egy német parlamenti képviselőt a betiltott isztambuli melegfelvonulás helyett tartott rendezvényen.

Volker Beck német zöldpárti képviselő egy török melegjogi aktivista őrizetbe vételét akarta megakadályozni, aki egy nyilatkozatot kívánt felolvasni Isztambul belvárosában. A dpa német hírügynökség szerint a hatóságok erre erőszakkal elvezették Becket és más aktivistákat is őrizetbe vettek. A török rendőrség rövid időn belül szabadon engedte a német képviselőt.


A helyszínen lévő Terry Reintke, a zöldek európai parlamenti képviselője szerint “a rendőrök nagyon agresszívak voltak”. “A rendőrség kitépte a kezemből az útlevelem, és meglöktek” – mondta Beck.

A török hatóságok a múlt hét pénteken biztonsági aggodalmakra hivatkozva betiltották a júniusi isztambuli melegfelvonulásokat, miután egy szélsőséges csoport azzal fenyegetőzött, hogy mindent el fog követni a rendezvények megakadályozására.

Isztambul belvárosában múlt vasárnapra terveztek egy menetet a transznemű emberek támogatására, míg az idei meleg büszkeség parádét június 26-ára hirdették meg. Ez utóbbi helyett akartak a rendezvényszervezők egy nyilatkozatot felolvasni vasárnap.

A török hatóságok ugyanakkor erőteljes rendőrségi fellépéssel igyekeztek ezt megakadályozni, a központi fekvésű Istiklal Caddesi bevásárló utcában vasárnap délután számos vízágyúval vonult fel a török rendőrség a dpa német hírügynökség tudósítója szerint.

A mellékutcákban pedig a biztonsági erők gázmaszkos tagjait lehetett látni, és civilbe öltözött rendőrök járőrőröztek a térségben.

Kapcsolódó Cikkek