EUR: 352,29 Ft
CHF: 330,88 Ft
2020. július 06., hétfő
Csaba

Belföld

Ötszázmilliárd forintos injekciót kap idén az építőipar

A tervek szerint idén csaknem 500 milliárd forint értékű infrastrukturális célú közbeszerzési eljárást írnak ki az építőipar élénkítésére – értesült a Magyar Idők.

A lap keddi számában azt írja, hogy a kormányzat az eljárások gyorsításával, valamint az uniós pályázati lehetőségek folyamatos megjelentetésével és a pénzek mihamarabbi kihelyezésével is segítené az építőipart.


A közbeszerzési eljárást a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. az uniós finanszírozású projektekhez kapcsolódva írja ki. Az év végéig több nagy állami beruházás indulhat meg; ezek tervezésére június és november között várhatóan 20,5 milliárd, kivitelezésükre pedig mintegy 474 milliárd forint összértékben írnak ki közbeszerzési eljárásokat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a lappal azt közölte, hogy a kedvezőbb befektetői környezet, a magánmegrendelések számának előrejelzett növekedése és a folyamatosan megjelenő közmegrendelések pozitívan fognak hatni az építőipari ciklikusság kiegyenlítésére.

A hullámzás mérséklésére a kormányzat gyorsítana a közbeszerzéseken és kiemelten kezeli azokat az intézkedéseket, amelyek a gazdasági környezet stabilizálására irányulnak.

Az ingatlanfejlesztőkkel történt egyeztetések során is bebizonyosodott, hogy miután az ország visszanyeri a befektetésre ajánlott minősítést, az építőipari magánbefektetők építési kedve is fokozódik. A családi otthonteremtési kedvezmény és az ötszázalékosra csökkentett forgalmi adó hatása már most is érzékelhető: évente 4-5 ezerrel több lakásépítés várható – közölte a tárca a lappal.

Kapcsolódó Cikkek