EUR: 345,09 Ft
CHF: 320,98 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Belföld

Panda árnyékolta be a Jobbik tisztújítását

Vasárnap lezajlott a Jobbik kongresszusa, ahol többek között az elnök és az alelnökök személyéről is szavazott a tagság. A tisztújítást nem csak az alelnöki jelölések kapcsán kirobbant botrány árnyékolta be, hanem a Jobbik környékén kipattant offshore-ügy is. Fény derült ugyanis egy Panda nevű cégre, amelyet Dominikán jegyeztek be és feltűnően erős szálak kötik a jobbszélről középre igyekvő ellenzéki párthoz.

Nyolcvanszázalékos szavazati aránnyal választotta újabb két évre Vona Gábort elnöknek a Jobbik kongresszusa vasárnap. Az eredmény mindenképpen üzenetértékű, ugyanakkor nem feltétlenül abban az értelemben, amelyre a négyötödös többség alapján következtetni lehet. A régi-új pártvezérre ugyanis 479 küldött voksolt igennel, 116-an viszont a nem rubrika mellé húzták be az x-et. Ez annak fényében jelentős visszaesés, hogy az egy nappal korábbi elnökjelöléskor (amely a vasárnapi szavazással ellentétben nyílt volt) még közel 93 százaléknyian támogatták az újabban a politikai színtér centrumába vágyódó Vona Gábort. A hat évvel ezelőtti vezérválasztásról már nem is beszélve, amikor még 723:1 arányban vette vállára a kongresszus Vonát.


A pártelnök hátországa tehát szemmel láthatóan megcsappant az utóbbi időben, ennek egyik legmeghatározóbb oka pedig éppen az alelnökök személye körül kirobbant vita, amelyet maga Vona Gábor élezett ki és okozott ezzel már-már pártszakadás közeli állapotot. A Jobbik vezére a korábbi helyettesei közül sem Szávay István, sem Novák Előd, sem Apáti István, sem pedig Hegedűs Lórántné indulását nem engedte meg, pontosabban közölte, hogy amennyiben mégis indulnának a megmérettetésen, úgy élni fog elnöki vétójával. A négyes fogat helyén kistelepülések polgármestereit szerette volna látni Vona, ezt az akaratát pedig végül át tudta verni a közgyűlésen. Így a párt vezetésébe Fülöp Erik, Janiczak Dávid és Toroczkai László érkezett.

A kialakult helyzet mindenesetre akkora hullámokat vert, hogy az nemhogy középre, de csaknem a tönk szélére sodorta a JobbikotNovák Előd kiszivárgó levelében konkrétan székházmutyival vádolta meg a párt vezetését, de arra is célozgatott, hogy a fél világgal összebalhézó Simicska Lajos is a Jobbiknál talált nyugalomra. Erre Vona Gábor úgy reagált, hogy Novák hazudik és szándékosan félinformációkat mos össze. Neki legyen mondva, mert ha mindennek a fele igaz, már az is bőven elég.


Márpedig úgy néz ki, van mit takargatni a Jobbik háza táján. Éppen a tisztújítást megelőző napokban derült fény arra, hogy a párt pénzemberének is tartott Forrai Richárd – a Jobbik közeli Iránytű Intézet vezetője – ismerősei és barátai között szórt szét milliós pártmegrendeléseket. Jutott meló a gyerekkori barátjának, de annak autószerelő testvérének is. Ami ennél is súlyosabb, hogy a gyerekkori barát Debreczeni Zoltán egy olyan cégben tűnt fel, amelynek egy Dominikán bejegyzett cég is a tulajdonosa. A népszerű offshore-paradicsomban működő Panda Investments kézbesítési megbízottja pedig az a D-D Consulting 2000 Kft., amelyet még Forrai alapított ifjúkorában.

Kapcsolódó Cikkek