EUR: 344,53 Ft
CHF: 319,14 Ft
2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Extra

Pikali Gerda: saját betegsége adott erőt Rékasi ápolásához

Embert próbáló időszakon van túl Pikali Gerda. Párja, Rékasi Károly egy éve szenvedett súlyos közúti balesetet, ami után többször is meg kellett műteni a lábát. A színész felépülése még mindig tart, miközben szerelmének társként, anyaként és színésznőként egyaránt helyt kellett állnia.

Rékasi Károly Pikali Gerda A József Attila színház évadnyitója (Fotó: Máté Krisztián)

Rékasi Károly Pikali Gerda A József Attila színház évadnyitója (Fotó: Máté Krisztián)

Tavaly június 30-án szenvedett súlyos balesetet Rékasi Károly, ami után azonnal meg kellett műteni. A színész lába súlyosan roncsolódott, és az azóta eltelt idő alatt többször került kórházba, összesen hat műtétje volt. Mindeközben párja, Pikali Gerda képviselte a stabil hátországot a színész életében: egyszerre volt partnere a színpadon és támasza a magánéletben, miközben a család és a gyerekek mindennapjait is szerveznie kellett. Elsőre talán furcsán hangozhat, de az ehhez szükséges emberfeletti erőt Gerda épp saját, gyermekkori traumájából merítette.


Boldogság című vígjáték Pikali Gerda és Rékasi Károly főszereplésével (Fotó: Máté Krisztián)

Bizakodóan tekint a jövőbe Gerda  (Fotó: Máté Krisztián)

  • – Tizenhárom évig voltam beteg gyerekkoromtól egészen a Színművészeti Egyetem végéig. Nagy küzdelem volt az életem, mert minden évben műteni kellett a daganatos megbetegedésem miatt, mellyel a mai napig folyamatosan kontrollra kell járnom. Ezért is vagyok „jó ápolója” Károlynak, hisz én már voltam a túloldalon és tudom, mennyire nehéz egyedül megbirkózni egy olyan helyzettel, ami ellen tehetetlen vagy. Sok mindenre megtanított a kór: sokkal erősebb és függetlenebb lettem tőle, és azóta igyekszem úgy élni az életemet, hogy tudom, csak egy van és nagyon meg kell becsülnünk a napjainkat, hiszen, közhely vagy sem, de az egyik tényleg az utolsó lesz. Ha végigpörgetem az életem, nincs hiányérzetem. Mindig volt munkám, csodás gyermekeim vannak és egy nagyszerű emberrel élek. Szerintem Károlyt is ebben erősítette meg a baleset és az elmúlt egy év, hogy egy életünk van és folyamatosan tegyünk a céljainkért. Rengeteget szenvedett és elképesztő, hogy ezzel a tartással kezelte. Kevesen tudnák végigcsinálni, amit ő, és az övéihez képest az én nehezebb pillanataim eltörpülnek. Persze pokoli nehéz végignézni, amikor a szerelmed szenved, de úgy néz ki, hogy a nehezén már túl vagyunk – mesélte Gerda.

Míg Rékasi lábadozott, Gerda nem adta fel a munkáját. Megszámlálhatatlan szinkronmegbízása mellett több sikeres színházi bemutatója is volt idén. Legutóbb A hűtlenség ára című darabban debütált a Játékszínben. A csavaros bűnügyi filmvígjáték színpadi verziója Gerda szerint egy mindannyiunkat érintő témával foglakozik. – Nagyon érzékeny a témája és nagyon megosztó, de pont emiatt más és más minden előadás. Szerintem nem szabad eljutni odáig egy kapcsolatban, hogy eljátsszuk a hűséget. Ha eljut egy kapcsolat erre a pontra, akkor álljunk oda a másik elé és mondjuk meg neki: más az irányom. Szerintem a legfontosabb, hogy tiszta lapokkal játsszunk egy kapcsolatban.

Forrás: Játékszín/Kanyó Béla

Forrás: Játékszín/Kanyó Béla

Kapcsolódó Cikkek