EUR: 346,03 Ft
CHF: 320,89 Ft
2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Egyéb XVII.kerület

Rákoskerti időutazás Ikarusszal

Budapesten dolgozó gyári munkások, kisiparosok kezdték el először felvásárolni a ma Rákoskertnek nevezett terület felparcellázott részeit 1933-ban a korábbi földbirtokostól, Schell Gyulánétól. Többek között ez is kiderült, amikor beültünk ebbe a piros Ikarus buszba, és hallgattuk Szelepcsényi Sándort, a Rákoskerti Polgári Kör elnökét, aki idegenvezetőként mutatta be a környéket.

Tudta például, hogy régen a téren álló csárda melléképületeiben voltak kénytelenek meghúzni magukat a főváros határához érkező emberek, azaz ott kucorogtak, és így kapta nevét a Kucorgó Csárda? Gondolta volna, hogy a Vida-dombot temetőnek tervezték, de soha nem temettek oda senkit, vagy hogy a vasútállomás volt az első helyi épület, amelyet 1932-ben építettek akkor még feltételes állomásnak, és 1995-ben felújították?


Rákoskerti időutazó ikarus busz, Rákoskert napja (Fotó: Keresztesi Balázs)

Így fest belülről a retró jármű
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Rákoskerti időutazó ikarus busz, Rákoskert napja (Fotó: Keresztesi Balázs)

Rákoskerti időutazó Ikarus busz (Fotó: Keresztesi Balázs)

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.