2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Tech

Sorompószerű szerkezet szedi a szemetet

Javában zajlik  az óceáni szemétgyűjtő prototípusának tesztelése. Egyelőre az Északi-tengeren vizsgálják, hogy a százméteres, sorompószerű szerkezet mennyire bírja az erős viharokat.

Az Ocean Cleanup alapítvány 21 éves holland elnöke, Boyan Slat még kamaszkorában rukkolt elő a passzív szemétgyűjtő ötletével, és reményei szerint 2020-tól már a Csendes-óceán északi részén felgyülemlett hatalmas szeméttenger eltakarítására használják majd az általa kidolgozott technológiát.


Scheveningen, 20016. június 23. Boyan Slat holland feltaláló találmánya, az óceánok tisztítására megtervezett Ocean Cleanup nevű tengeri szerkezet az Északi-tengeren, a hollandiai Scheveningen partjai előtt 2016. június 23-án. Ezen a napon kezdődött meg az óceánok műanyag hulladékainak eltakarítására szolgáló Ocean Cleanup tesztelése. (MTI/EPA/Remko De Waal)

Egyelőre az Északi-tengeren zajlik a tesztüzemmód (MTI/EPA/Remko De Waal)

A szerkezet felső vonala a vízen lebeg, mintha sorompó lenne, víz alá nyúló része szűrő, amely felfogja a műanyag hulladékot. A szűrő V alakba nyúlik a tengerfenék felé, ahol a csücskét rögzítik, a tengeri élőlények így át tudnak úszni alatta – mutatta be az MTI tudósítása. Az elképzelés szerint az áramlatok szép lassan a csücsökbe sodorják a szemetet. A szerkezet közepén lévő gyűjtőtorony ezután kiszűri az összegyűlt hulladékot és valamelyest fel is dolgozza, mielőtt hajóval kiviszik a szárazföldre.

A szemét újrahasznosításával és a félig kész termékek közvetlen eladásával a rendszert teljesen önfenntartóvá akarják tenni – olvasható az Ocean Cleanup honlapján. Évente nagyjából nyolcmillió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba, rengeteg tengeri madár, emlős, tengeri teknős és egyéb teremtmény halálát okozva.


Jelenleg öt hatalmas szemétsziget lebeg a világtengerek felszínén, közülük a legnagyobb Hawaii és Kalifornia között található. Az Ocean Cleanuppal elméletileg tíz év alatt fel lehetne számolni a nagy csendes-óceáni szemétsziget csaknem felét. Az ötven mérnököt és kutatót foglalkoztató alapítvány 1,5 millió euró (471 millió forint) támogatást kapott a holland kormánytól, a Boskalis nevű vállalattól és egy névtelen adományozótól a prototípus elkészítésére.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  Az idén tovább nő a fertőzött gépek segítségével, a felhasználó tudta és engedélye nélkül végzett (cryptojacking) kriptovaluta-bányászattal összefüggő támadások száma, miközben a kiberbűnözők okoseszközöket és otthoni okosmegoldásokat is felhasználnak majd a bányászfarmok építéséhez – derül ki az ESET IT-biztonsági vállalat 2019-es kiberbiztonsági előrejelzéséből.

 • Már mobilon is bejelenthető a baleseti kár

  Már mobilon is bejelenthető a baleseti kár

  Ha két autós koccant, eddig egymásra néztek: van magánál kárbejelentő? Mostantól erre nincs szükség, mert a Mabisz új mobilalkalmazásán keresztül mind a 13 magyarországi biztosítótársaság elfogadja az online-kárbejelentést.

 • Tűzijáték-mizéria: autóipari fejlesztés óvja meg a kutyákat a szilveszteri őrülettől

  Tűzijáték-mizéria: autóipari fejlesztés óvja meg a kutyákat a szilveszteri őrülettől

  Több tucatnyi megriadt kutya rohant ki a világból a szilveszteri tűzijátékok hanghatásai miatt, sokuk egyenesen a halálba. De hamarosan talán nem lesz minden óévbúcsúztatás legfőbb vitatémája az, kinek van több joga: az ünneplőknek a durrogtatáshoz, vagy az ebeknek az élethez, mert a Ford Edge-ben alkalmazott zajkioltó technológiát az autógyártó-óriás mérnökei beépítették egy kutyaházba – és működik.