2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Belföld

Spéder bukhatja az FHB elnöki székét

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Magyar Nemzeti Bank több mint 100 millió forintos bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbankra. A büntetés fájhat a pénzintézetnek, de ennél sokkal több forog kockán. A jegybank ugyanis személyi felelősségre vonást is kezdeményezett az ügyben, ebbe pedig a hitelintézet tulajdonos-elnöke, Spéder Zoltán is belebukhat.

Spéder Zoltán, BMW (Fotó: Tv2 Ténynek Extra)

Spéder a volán mögött – nincs nyeregben (Fotó: Tv2 Tények Extra)

 

Elsőre nem tűnt különösebben húzósnak, amikor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedd délután bejelentette, hogy tiltott piacbefolyásolás miatt 105 millió forint bírságot rótt ki az FHB Jelzálogbankra (FHB). Az összeg persze nem kicsi, viszont a hitelintézet zsebéhez mérten nem számít súlyos tételnek. A jegybank döntésében azonban szerepelt egy fél mondat, amiért már inkább pánikolhatnak az FHB vezetői, legfőképpen pedig Spéder Zoltán, mellékállásban Index-tulajdonos pénzember is.


Ez ugyanis úgy szól, hogy a büntetés mellett az MNB személyi felelősségre vonási eljárást is indított. Hogy a procedúra konkrétan kire vagy kikre vonatkozik, nem derült ki, viszont világos, hogy ez alá csak olyanokat vonhatnak, akik felelősséggel bírnak az FHB működésében. Spéder Zoltán biztosan ilyen, hiszen túl azon, hogy tulajdonos, 2008-tól a bank igazgatósági elnökének is mondhatja magát.

Speder_utca

Spédernek az utca az iroda

 

A lényeg, hogy amennyiben az eljárás megállapít személyi felelősséget, akkor az MNB határozhat arról, hogy az adott személy „jó üzleti hírnévre” vonatkozó minősítését visszavonja. Ez tulajdonképpen egy státusz, amely a vezetők és a tulajdonosok az intézmény irányítására, vagy éppen tulajdonlására való alkalmasságát jelöli. A minősítést a pénzintézetek vezető állású személyeinek minden esetben kérniük kell az MNB-től. Ha ez nincs, vagy ha ezt visszavonják, az érintett nem tölthet be vezető tisztséget a pénzintézetben. Erről jogszabály is rendelkezik.


Márpedig jelenleg Spéder Zoltán az igazgatóság elnökeként az FHB vezető állású személye. Az általunk megkérdezett jogász szerint ez nem maradhat így abban az esetben, ha az Index-tulajdonos Spéder elveszti jó üzleti hírnevét. A hitelintézetekről szóló törvény ugyanis kimondja, hogy csak olyan személy tölthet be ilyen tisztséget, aki rendelkezik jó üzleti hírnévről szóló minősítéssel. Vagyis ha Spédertől az MNB eljárása során megvonják ezt, akkor jog szerint nincs mód arra, hogy továbbra is megtartsa igazgatósági elnöki pozícióját az FHB-ban. – Ebben az esetben a vezető állású személy tisztsége automatikusan megszűnik – emelte ki a jogi szakértő. Tehát Spéder bukja az FHB-elnökséget.

Egy ilyen szcenárió Spéder tulajdonrészére is kihathat, méghozzá úgy, hogy szavazati jogának gyakorlását is felfüggeszthetik. Ez ugyancsak a jó üzleti hírnév lenullázásából fakad, illetve abból, hogy a nagyvállalkozó „befolyásoló részesedéssel” bír az FHB-ban, tőkearányosan 14,49 százalékkal. A befolyásoló részesedés olyan kategória, amely 10 százalék felett már megáll, és egy ilyen mértékű tulajdonrész megkaparintásához ugyancsak a jó üzlet hírnév megléte feltételének is teljesülnie kell. Ha utóbbi nem áll rendelkezésre, a befolyásoló részesedéshez kapcsolódó szavazati jogokkal sem lehet élni. Azaz Spéder tulajdona megmaradhat, de egészen addig, amíg nem szerzi meg újból a jó üzleti hírnevet bizonyító MNB-tanúsítványt, az FHB-t érintő döntések meghozatalában nem vehet részt.

A tét tehát nem kicsi, ezzel pedig Spéder is tisztában lehet – a Tv2 Tények Extra kedd este sugárzott riportjában legalábbis meglehetősen gondterheltnek látszott. A csatorna a Rejtőzködő milliárdosok című sorozatában mutatta be közelebbről az üzletembert. Ebből többek között az is kiderült, hogy a 27. leggazdagabb magyar egy 35 milliós autóval jár, budai villája kertjében pedig a teniszpálya mellett úszómedencének is jutott hely, ettől függetlenül tárgyalásait jellemzően az utcán bonyolítja le. A Tv2-nek egy Spédert jól ismerő forrás a bank- és médiamágnást úgy jellemezte, hogy „kirabol akkor is, ha szeret, kirabol akkor is, ha nem szeret, mert nem lehet olyan helyzet, hogy ne nyerjen”. Az FHB-sztoriban most mégis ez a furcsaság eshet meg vele.

Kapcsolódó Cikkek