EUR: 344,59 Ft
CHF: 319,73 Ft
2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Belföld

Spéder megcsapolta az Indexet

Nem sikerült rosszul az Indexet kiadó társaság előző éve, adózott eredménye közel 2000 százalékkal haladta meg a 2014-es évit. A hírportált tulajdonló Spéder Zoltán gyorsan ki is szívta a cég profitjának több mint a felét, 150 millió forintot.

Spéder Zoltán, FHB (Fotó: MTI)

Spéder Zoltánnak (balra) csengettek (Fotó: MTI)

Pontosan 150 millió forintot markolt fel osztalékként Spéder Zoltán bank- és médiapápa az Index.hu Zrt. 2015-ös üzleti éve után – olvasható ki a társaság beszámolóiból. Az cég az Index internetes hírportál kiadója, és annak a CEMP csoportnak a tagja, amelyben Spéder egyedüli tulajdonos. Mivel az előző év adózott eredménye, vagyis profitja 275 millió forint, Spéder az Index nyereségének több mint a felét bezsebelte. Az erről szóló döntés május végén született meg.


Persze volt miből harácsolni, hiszen az Index  már-már „földönkívüli” bravúrt hajtott végre azzal, hogy alig egy év leforgása alatt 2000 százalékkal növelte a profitját: amíg 2014-ben még csupán 13 millió forintos hasznot hajtott, ugyanez 2015-ben már az említett 275 millió forintos magasságot is meghaladta.

Bírság az MNB-től

105 millió forint büntetést kapott tegnap az FHB a jegybanktól, mert félrevezető információkat közölt a befektetőivel. Az ügyben személyi felelősségrevonási eljárás is indult, egyelőre nem tudni ki ellen.

Az, hogy Spéder két kézzel esett neki az Index kasszájának, azért is meglepő, mert egészen 2010-ig kell visszamenni ahhoz, hogy ilyen tulajdonosi magatartással találkozzunk a portál környékén: akkor Spéder 249 millió forintot kasszírozott osztalék címén.


A szép eredményekről szóló hírverést viszont hiába is keresnénk az Index címlapján, a weboldal nem számol be Spéder Zoltán gyarapodásáról. Ahogy arról sem, hogy az egyébként az FHB-ben is tulajdonos Spédert hetek óta ütik a takarékszövetkezetekkel szembeni minimumvéleményes akciói miatt. Pedig az ügyben nem kisebb nevek rótták már meg nyilvánosan Spédert, mint Demján Sándor milliárdos, Patai Mihály bankszövetségi elnök, sőt a hét elején Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt a botrány kapcsán. A kormányfő bejelentette, hogy a Spéder által szervezett takarékszövetkezeti integráció jegybanki felügyeletet kap a nyakába, ezt pedig törvényi szinten is garantálják. A miniszterelnök Spéder azon törekvése kapcsán is egyértelműen fogalmazott, amely 70 milliárd forint fejében vásároltatta volna meg a takarékokkal az FHB többségi részvénypakettjét. – A kormány a lépést ellenzi, ennek megakadályozására meg fogja tenni a szükséges lépéseket – zárta rövidre Orbán Viktor.

Kapcsolódó Cikkek