EUR: 325,29 Ft
CHF: 289,65 Ft
2019. május 27., hétfő
Hella

Külföld

Sugárzás! Veszélyes folyadék szivárgott ki egy atomerőműben

Sugárzó folyadék szivárgott ki csütörtökön a Tokióval szomszédos Ibaraki tartományban, a leállított japán Tokai atomerőmű kettes számú blokkjában – közölte a létesítményt üzemeltető Japan Atomic Power vállalat.

A szivárgás oka egyelőre nem ismert, s nem tudni sem környezeti károkról, sem egészségkárosodást szenvedett dolgozókról.


A vállalat szerint a szivárgás abban az épületben történt, ahol a sugárszennyezett vizet tisztítják. “Nagyjából 750 liter folyadék szivárgott ki, amelyben a sugárzó részecskék aktivitása literenként meghaladja a 370 ezer becquerelt” – tették hozzá. Egy becquerel az aktivitása annak a radioaktív anyagnak, amelyben másodpercenként egy atommag bomlik el.

A Tokai atomerőmű kettes számú, 1100 megawatt teljesítményű blokkját 1971-ben építették. A 2011. március 11-ei földrengés következtében kialakult hatalmas szökőár után – amely súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőmű három reaktorát, nukleáris katasztrófát okozva – Japánban leállították mind a 48 atomreaktort, köztük a tokait is. A sugárszennyezett víz tisztítását végző berendezések azonban részben tovább működnek.

Kapcsolódó Cikkek