EUR: 344,12 Ft
CHF: 319,17 Ft
2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

Száznál is több migráns veszett a tengerbe

Folytatódtak szombatra virradóra a mentési műveletek a görögországi Kréta déli részén, Líbia partjainál viszont 117-re emelkedett a tengerből kihalászott holttestek száma.

A görög hatóságok pénteken jelentették, hogy Kréta közelében elsüllyedt egy Egyiptomból indult hajó, amelyen a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint legalább 700 ember tartózkodott. A legutóbbi információk szerint eddig legalább tíz ember tetemét találták meg a habokban, miközben 339 embert sikerült élve kimenteni a tengerből. A hatóságok ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy több száz embernek még nincs nyoma.


A mentésben és az eltűntek keresésében szombatra virradóra a görög parti őrség két járőrhajója, két repülőgép és egy helikopter vesz részt, szerencsére az erős szél ellenére az enyhe időjárás is segítségükre van.

A hatóságok csütörtökön találták meg a huszonöt méter hosszú, felborult hajót, amely valószínűleg szerdán vágott neki a Földközi-tengernek.

Az újabb jelentések szerint az éjjel már 117 holttestet emeltek ki a tengerből Líbia északnyugati partjainál, Zuára város közelében, ahol felborult egy migránsokat szállító hajó.

Korábbi értesülések szerint a hajón tartózkodók nagy része fekete afrikai volt. A halottak többsége nő, hat gyermek is életét vesztette a hajótörés során.

Az utóbbi hetekben több, migránsokat szállító hajó borult fel a Földközi-tengeren, az ENSZ információi szerint csak múlt héten 800 ember vesztette életét az Európába vezető veszélyes út során. Az IOM becslései szerint az idén már 194 ezer migráns és menekült kelt ált a Földközi-tengeren, az afrikai országokból érkezők jelentős része Líbiából vág neki az Európába vezető tengeri útnak.

Kapcsolódó Cikkek