2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Külföld

Szexuális visszaélések miatt felfüggesztettek négy papot

Felfüggesztett hivatalából négy olyan papot Lyon érseke, akiket szexuális visszaéléssel vádoltak meg – közölte csütörtökön a közép-franciaországi város egyházkerülete.

“Valamennyi érintett esetében a tények ismertek az igazságügyi hatóságok előtt” – hangsúlyozta közleményében a lyoni érsekség, amely hónapok óta egy 25 évvel ezelőtti papi pedofil botránytól hangos.


Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetője, Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek ellen személyesen is indult rendőrségi vizsgálat a közelmúltban, mert elhallgatott több papi pedofilügyet.

A francia katolikus egyház áprilisban jelezte, hogy mindent olyan pedofilügyet kivizsgál, amelyben papok érintettek, még a múltban történteket is. Philippe Barbarin pedig ígéretet tett arra, hogy június 30-ig nyilvánosságra hozza a francia püspöki konferencia által létrehozott “független nemzeti bizottság” következtetéseit. Ez a testület vizsgálta meg “azon papok eseteit, akiknek helyzete a papi gyakorlat szempontjából problémás érzelmi és szexuális téren a polgári és a kanonikus törvény szempontjából”.


A független nemzeti szakértői bizottságot, amely eddig hétszer ülésezett, egy világi szakember vezeti, tagjai pedig bírók, orvosok, pszichológusok, szülők. A bizottság feladata, hogy tanácsokkal szolgáljon azon püspökök számára, akiknek elítélendő cselekedetet elkövetett papokkal van dolguk.

Lyon érseke ellen, aki 2002 óta tölti be a tisztséget, jelenleg két eljárás is folyamatban van. Az első január végén kezdődött, amikor is a jelenleg a 70-es éveiben járó Bernard Preynat pap beismerte, hogy 1986 és 1991 között szexuálisan molesztálta a Lyon külvárosában rá bízott gyerekeket. Ügyvédje szerint Preynat közölte a bíróval, hogy “az egyházi hatóságok 1991 óta ismerték a tényeket”, ennek ellenére 2015-ös nyugdíjazásáig gyakorolhatta a papi hivatását. Az áldozatok kiskorúak ellen elkövetett szexuális bántalmazás miatti panasz elmulasztásának gyanújával tettek feljelentést a lyoni egyházmegye több vezetője, köztük a 65 éves Barbarin ellen, aki egy februári interjúban elismerte, hogy “2007-2008 táján” értesült a pap “viselkedéséről”.

Kapcsolódó Cikkek

 • Soros újra Brüsszelben lobbizott

  Soros újra Brüsszelben lobbizott

  A spekuláns Jyrki Katainen finn és Vĕra Jourová cseh uniós biztosokkal egyeztetett a Soros György a CEU helyzetéről. Az ENSZ migrációs csomag elfogadtatása érdekében gyakran egyeztet az amerikai milliárdos, többek közt Jean-Claude Junckerrel és Frans Timmamermanns csúcsvezetőkkel.

 • Háromméteres fallal védi magát Soros

  Háromméteres fallal védi magát Soros

  Bár Soros György teljes mellszélességben kiáll a nyitott határokat és társadalmakat szorgalmazó rögeszméje mellett, saját villáját három méteres betonfal veszi körül.

 • Mi lesz veled, Brexit?

  Mi lesz veled, Brexit?

  Elutasította a londoni alsóház a Nagy-Britannia unióból való kilépésének feltételeiről szóló megállapodást. A brüsszeli migránssimogatás, bürokrácia és arrogancia nagymértékben hozzájárult a Brexithez.