2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Belföld

Táborba megy a gyerek

, Image: 2990311, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Oredia

A sport táborok a lista élén állnak  (Profimedia)

Kitört a vakáció, és ilyenkor a legnagyobb fejtörést az okozza a szülőknek, hogy az elkövetkezendő két és fél hónapban milyen programokkal, táborokkal kössék le gyermeküket. Alaposan végig kell gondolni, hiszen 2-3 különböző tábor már jelentősen megcsapolja a családi kasszát.

Rengeteg nyári tábor közül lehet választani, a bejárós napközistől az ott alvósig színes a paletta. Az élmény- és a tematikus táborok a leginkább keresettek. A toplistás helyeken a lányoknál a divattervező, művészeti és kézműves táborok állnak, a fiúk pedig indiántáborba, katonai jellegű és sporttáborba mennének szívesen. A kínálat nagy, hiszen komoly üzletággá fejlődött a nyári táborok szervezése.


– Az idén nagyjából harmadával emelkedtek az árak az előző szezonhoz képest – mondta Tóth Béla, a hazai táborokat összesítő taborfigyelo.hu portál ügyvezetője a sonline.hu-nak. – Elég komoly a szórás, egy átlagos ott alvós tábor egy hétre jellemzően 32–35 ezer forint, de már 11 ezerért is találni ilyet, igaz, akad 169 ezres is. Előbbi egy zenei és alkotótábor Bács-Kiskunban, Gátéron, utóbbi pedig egy idegen nyelvi tábor a baranyai Bükkösdön angol animátorokkal, külföldi diákokkal, magas szintű ellátással és elhelyezéssel.

Happy siblings on a camping trip on a sunny day, Image: 231198217, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Az első táborozóknak jól jön a szülői előrelátás (Profimedia)

Anyu, segíts!

Az első táborozónak bizony jól jön a szülői segítség, de mit tegyünk, hogy könnyebb legyen a család nélkül, és élvezze a nyaralást a gyerek? Címkézzünk fel mindent, és írjunk listát. Mindenbe írjuk bele a gyerek nevét, hogy megtalálja a saját holmiját. Írjunk fel minden egyes tételt egy papírra, hogy a tábor végén össze tudja pakolni minden cuccát. Indulás előtt beszélgessünk sokat a táborról, mutassuk meg neki az interneten, hogy ne legyen teljesen ismeretlen a terep. Az aggodalmunkkal ne tömjük tele a fejét, inkább bátorítsuk. Beszéljük meg, hogy baj esetén hogyan tud majd kapcsolatba lépni velünk, de biztosítsuk arról is, hogy jó helyen lesz, és vigyáznak rá. Kedves meglepetés lehet, ha elrejtünk egy-egy vicces üzenetet a zoknijába. Ezzel enyhíthetjük a honvágyát.

 

A GROUP OF TEENAGE BOYS AND GIRLS SITTING ON A PARK BENCH UK, Image: 5329844, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

A kamaszok akár együtt is bandázhatnak  (Profimedia)

Kulcsos vakáció

Az sem tragédia, ha nem jut el a gyerek táborba. A kulcsos gyerekek is vidám nyarat tudnak együtt tölteni a haverokkal, és ezek a bandázások is éppen olyan maradandó élményt nyújthatnak, mint a táborozás. Bátran adjunk napi feladatot nekik, amit akár közösen is elvégezhetnek, beszéljünk össze a többi szülővel, hogy fizessük be együtt a csapatot a közeli vendéglőbe egy menüre, engedjük, hogy bunkert építsenek a kertben vagy a nappaliban. A ház mögötti parkolóban hatalmas tollaslabda-bajnokságot lehet játszani, az erkélyre terített plédre pedig akár egy fél délelőttre is ki lehet költözni.  Térképezzük fel a környék játszótereit és ingyenes programjait, ahová szívesen elengedjük őket, és ne kapjunk agyvérzést, ha délután arra érünk haza, hogy egy alkalmi párnacsata után fut a lakás.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek