2020. augusztus 08., szombat
László

Külföld

Támadás: összeverték Trump híveit

A kaliforniai San Joséban tüntetők egy csoportja rátámadt Donald Trump támogatóira, akik épp a várható republikánus párti elnökjelölt kampánygyűléséről távoztak.

A helyi idő szerint csütörtök éjjel történt incidensben nagyjából tucatnyian összeverekedtek, egy embert megdobtak tojással, valamint a Trump hívei által viselt, Make America Great Again (Tegyük ismét naggyá Amerikát) feliratú sapkákat és legalább egy amerikai zászlót is felgyújtottak.


A támadásnak etnikai töltete is volt, mivel a több száz tüntető többsége a spanyolajkú és a fekete kisebbséghez tartozott, és mexikói zászlókat lengetett, miközben Trump célba vett hívei elsősorban fehér fiatalok voltak, akik a republikánus politikust támogató plakátokat és amerikai zászlókat tartottak a kezükben.

A milliárdos üzletember a kampánygyűlésen hívei nagy megelégedésére egyebek mellett ismét megígérte, hogy megállítja a déli irányból érkező illegális kábítószerek beáramlását az országba, és falat emel az amerikai-mexikói határon.


A rendőrség a spontán összejövetelt törvénytelen gyülekezésnek minősítette, majd behatolt a tömegbe és feloszlatta azt nagyjából másfél órával a kampányrendezvény vége után. Egyelőre nincs hír arról, hogy a történtek miatt őrizetbe vettek volna valakit.

A demokrata San José-i polgármester, Sam Liccardo – aki a legvalószínűbb demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton támogatója – az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva bírálta Trumpot, amiért a városokat látogatva konfliktusokat gerjeszt, amelyeket aztán a helyi rendőrségnek kell megoldania.

A BBC brit közszolgálati média pénteken eközben arról számolt be, hogy Paul Ryan republikánus képviselőházi elnök a Trumppal szembeni nézeteltérései ellenére az üzletemberre fogja leadni voksát a novemberi elnökválasztáson. Ez a fejlemény egy újabb jele annak, hogy a republikánusok vonakodva bár, de beállnak Trump mögé, és valószínűleg támogatni fogják elnökjelöltségét a júliusi clevelandi republikánus konvención. Ryan korábban azt mondta, hogy nem támogatja Trumpot.

Kapcsolódó Cikkek