EUR: 326,38 Ft
CHF: 289,28 Ft
2019. május 22., szerda
Júlia, Rita

Egyéb III.kerület

Tárkány-Kovács: Pestre csak akkor megyek, ha nagyon muszáj

Tárkány-Kovács Bálint, a Junior Prima díjas Tárkány Művek zenekar alapítója és vezetője született óbudai. Cimbalomművészként a Fonó zenekar és a Csillagszemű Táncegyüttes zenekarának is tagja. Emellett zeneszerzőként is sikereket ért el a Soundweaving hanginstallációs projektjével és a Jazzy Dalversenyen elnyert legjobb hangszerelésért járó díjával.

Tárkány Kovács játszik

Tárkány-Kovács Bálint Óbudán próbál

– Óbudán születtem, Békásmegyer-Ófaluban élek, itt próbálunk, Pestre csak akkor megyek, ha nagyon muszáj. Márai megmondta: Budán lakni világnézet. A déli part is csak egyvalamiben jobb: onnan rálátni az északira – vallja a cimbalomművész, akit arról faggattunk, a tíz év után újjáalakult Tárkány Művek miben lesz új és mit őriz meg a régi „énjéből”.


– Új hangszerelés: dob és harmonika. Új hatások: ska, reggae, rock. A sok szép után sok csúnyát is megnézünk, több humor, több irónia. Árnyaltabb és elmélyültebb viszony a hagyományokhoz és eredetibb saját hang – tudtuk meg Bálinttól. A Tárkány Művek óbudai frontembere hozzátette, alkotóként – másokhoz hasonlóan – gyakran maga sem érti, mit miért tesz.

– Valójában nem értem, miért pont ilyen zenét csinálok, mégis erre gurulok. Megokolhatatlan meggyőződésből cselekszem. A közönséget tekintve, csak remélni merem, hogy akad, akit ez érdekel, aki velem tart, akinek ez jelent valamit.


Tarkany Müvek

A hattagúvá bővült zenekar új énekese Kész Petra, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzének szakának végzős hallgatója. Szaxofonon és klarinéton Bazsinka Mihály játszik. Móser Ádám harmonikás a brácsa szerepét vette át, mellette furulyán és a dudán is játszik, a bőgős Arday Dániel

A Tárkány Művek Bálinttal az élen lázasan dolgozik a negyedik nagylemezén, amelyen allegorikus képekben, a gasztronómia világába bújtatva szerelemről, történelemről és erotikáról is szó esik Krúdy Gyula, Márai Sándor, Hamvas Béla, Ambrus Lajos idevágó írásainak szellemében.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad az építkezés

  Jól halad az építkezés

  Hónapok óta gőzerővel építik a Bujtosi Uszodát. Tavaly októberben tették le az alapkövet, most pedig már a kiszolgálóblokkok födémbetonozásán dolgoznak.

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.