EUR: 344,67 Ft
CHF: 320,05 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Béren kivüli juttatás

Tartsa kordában virtuális énjét!

Hr-es körökből egyre több információ érkezik arról, hogy az állásinterjúk helyett ma már a Facebook-profil ellenőrzése számít az első „találkozásnak” a munkaadó és a leendő munkavállaló között. Lehet azon dilemmázni, hogy mennyire etikus módszer kutakodni mások után az interneten, viszont tény, hogy a (sokszor felelőtlenül) közzétett információk aranyat érhetnek egy olyan döntési helyzetben, hogy A vagy B legyen-e a befutó. Ha jót akar, mindig tartsa a keze ügyében az internetes szájkosárát – a JobAngel összegyűjtötte, mikor éri meg inkább bölcsen offline maradni.

facebook, logó, közösségi média (Fotó: Profimedia)

Fotó: Profimedia

 

Ne közösködjön!


Hiába nagy a szerelem, ha egy mód van rá, ne használjon közös adatlapot a párjával. Pláne ha a virtuális profilunk „művésznéven” érhető el. Az egymást becézgető felhasználói nevek ugyanis olyan munkaerőről árulkodnak, aki korántsem vehető komolyan. Érdemes tehát e szerint kalibrálni a közösségi elérhetőségeinket.

Ne blöfföljön!


Az adatlapok csak úgy hemzsegnek azoktól a közhelyektől, amelyeket az iskolai végzettség fülhöz rendelnek az adatgazdák. Tíz tetszőlegesen kiválasztott Facebook-oldal közül négynél biztosan találni olyat, mint ƒ„ az élet iskolája”, „az utca” vagy éppen a „nem érdemelnek meg engem” bejegyzések. Ezekkel nem az a probléma, hogy minden bizonnyal a felsőfokú végzettség hiányát igyekeznek palástolni, hanem hogy előnyként próbálják meg beállítani azt, ami egyébként inkább negatív. Akkor már inkább tanácsos üresen hagyni ezt a rubrikát.

Ne vicceljen!

Természetesen mindenki utálja a hétfőket, ráadásul az is közismert, hogy egy átdorbézolt hétvége után kiváltképp nem okoz örömet a munka felvétele – de tényleg kell ezt hangoztatni? Kerülje a „már megint hétfő”, a „másnaposan melózni” kezdetű kiszólásokat vagy az ezek társaiként létező mémek és más vicces szövegek használatát. A lustaság hírré tétele biztosan nem pluszpont!

Ne pletykáljon!

Az sem túl jó ötlet, ha a Facebookot találjuk a legalkalmasabbnak arra, hogy megosszuk, kivel vesztünk össze és a főnök mennyire alkalmatlan a feladata ellátására. Ökölszabály, hogy – ha már mindenképpen munkahelyi eseteket akarunk megosztani – lehetőleg pozitív történetekkel rukkoljunk elő. Ehhez tartozik még, hogy kár arról írni bejegyzést, hogy mikor szűnt meg vagy éppen váltottunk munkahelyet. Az ilyen jellegű üzenetek mindig kételyeket is támasztanak a bejelentő személye kapcsán.

Ne álcázzon!

Előfordulhat, hogy tipikus nevek alatt több felhasználó is elérhető a közösségi oldalak felületein. Ez még nem akkora baj, az már viszont annál inkább, ha a „druszánk” olyan véleményének ad hangot nyilvánosan, amely számunkra abszolút nem vállalható. Ha a saját arcképünk szerepel a profilunk kezdőlapján, könnyen be lehet azonosítani, hogy nem mi voltunk a ciki komment értelmi szerzői, ha azonban beazonosíthatatlan fényképet használunk, az éppen utánunk szaglászó munkáltató még azt is gondolhatja, hogy tőlünk ered a kérdéses poszt. Érdemes tehát vállalni az arcunkat.

Ne játsszon!

Matematikai fejtörők, találd meg minél hamarabb az i betűt az l-ek között, a 6-os számot a 9-esek között, ne hagyd éhezni a cuki sárkányt – unásig ismert játékok a világhálón. Biztosan szórakoztatnak, ugyanakkor az ezekkel való gyakori időzés felszínes emberre utal, aki nem túl hasznosan tölti el az idejét. Különösen jól mutat mindez, ha éppen munkaidőben hódolunk ennek a szenvedélyünknek. A facebookos játékfüggőkről könnyen feltételezik, hogy 8–16 óra között is meg fogják etetni a sárkányaikat, ha éppen úgy alakul.

Ne rövidítsen!

Hiába is fiatalos, nem túl kifinomult véleményalkotási módról tanúskodik az odavetett rövidítések alkalmazása. Ez azt is jelentheti, hogy a megfelelő szóhasználat problémát okoz az állásra jelentkezőnél. Ezért vegyük a fáradságot, és írjunk egész mondatokban. Nem elég szépen fogalmazni, azt meg is kell tudni mutatni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.