EUR: 345,96 Ft
CHF: 321,63 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Életmód

Termelje meg az erkélyen a lecsóhozvalót!

Akkor is lehet saját veteményesünk, ha a belváros közepén, egy gangos házban élünk, de a panellakók se rettenjenek vissza, ha saját lecsóhozvalót szeretnének. A balkonkertészetet nyár elején is el lehet kezdeni.

Bucket of Strawberry 'Tarpan' and lavender. Pot of Tomato 'Heartbreaker', French marigolds and parsley. Right: climbing cucumber plant. Left: French beans. Below: peppers and 'cut and come again' salad leaves., Image: 275960406, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, GardenPix

Nyár elején már csak kész palántákkal lesz dolgunk

 

Ami jól érzi magát a cserépben


At West Dean Garden�s summer Chilli Festival, a display of potted chilli peppers thrive on gravel strewn shelves in an old Victorian glasshouse., Image: 32558432, License: Rights-managed, Restrictions: No commercial sales if people depicted, Model Release: no, Credit line: Profimedia, GardenPix

A városi hobbikertészet a reneszánszát éli. Ha ilyenkor, nyár elején állunk neki, akkor már csak kész palántákkal lesz dolgunk. A paprikának szinte valamennyi fajtája jól érzi magát a cserépben. A palántákat meleg, napfényes helyre ültessük, hetente háromszor öntözzük az augusztusi szüretig. A paradicsom a gyors siker záloga. A balkonra a leghasznosabb a mini, fürtös fajtát választani. Kevesebb fénnyel is beéri, mint a paprika, viszont több vízre van szüksége. Sima virágföldben szépen növekedik.

Aubergine (Solanum melongena), 'Money Maker', flower and ripe fruits, growing in conservatory, England, Europe, Image: 88405781, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Padlizsán csak haladóknak!

Míg a paprika és a paradicsom viszonylag könnyen termőre fordítható, a padlizsánhoz és a cukkinihez már kell némi tapasztalat. Fontos a megfelelő tápanyag, a nagy cserép és a sok-sok napsütés. Folyamatosan tartsuk nedvesen a földet, és havi egy trágyázás sem árt. A cukkininak a virágát is megkóstolhatják a bátrabbak, rántva is finom, de salátába is tehetjük.


 

A nyár slágere a tomatillo

Physalis philadelphica. Tomatillo Purple fruit. GroundcherryIsmeri ön a tomatillót? Ez a rendkívül ellenálló, bőtermő növény kicsit olyan, mint a paradicsom, kicsit olyan, mint a  földicseresznye. A mexikói konyha kedvelt zöldsége, fajtától függően zöld, sárga vagy lila bogyót hoz. Aki túl van legalább egy sikeres paradicsomtermésen, az nyugodtan nekivághat a mexikói földicseresznye nevelésének, hiszen pontosan ugyanazt a gondozást igényli, mint piros rokona. A jó termés érdekében rendszeres öntözést és sok napot igényel. Nyersen is fogyasztható, de a mexikóiak szószok, salsák készítésére használják, azonban meg lehet bolondítani vele a hagyományos lecsót is.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Tudta? Ezekre is jó az ecet

    Tudta? Ezekre is jó az ecet

    Nagyon sokan a drága tisztítószereket vásárolják, mivel abban reménykednek, hogy végre tiszta lesz a gáztűhelyük, ragyogni fognak az odakozmált edényeik.

  • Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

    Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

    A tenyérből való olvasás az emberi sorsot illetően, nem új keletű tudomány. Sok-sok évszázadnyi tapasztalat alapján állítják, hogy vannak bizonyos vonalak, amelyekből következtetni lehet az illető személyiségére. Ilyen az „életvonal”. Az apost.com szerint világszerte sok ember hisz abban, hogy a tenyerünkön lévő vonalak sok mindent felfedhetnek a személyiségünkről és még a jövőt is segíthetnek megjósolni.

  • 5 tipp, hogy szépeket álmodjon

    5 tipp, hogy szépeket álmodjon

    Időjárási frontok jönnek és mennek, ezekben mindenkinek volt része mostanában. Gyakran panaszkodnak embertársaink, hogy nehezen tudnak elaludni.

  • Meghökkentő bőr- és szépségápolási tanácsok

    Meghökkentő bőr- és szépségápolási tanácsok

    A szép és üde bőr mindannyiunk vágya, amelyet az egészséges táplálkozás mellett bőrtípusunk ismeretében és a megfelelő szépészeti praktikákkal érhetünk el – szerencsére a mai világban választhatunk a tradicionális és a modern eljárások közül is.