2020. augusztus 12., szerda
Klára

Külföld

Terrortámadás az isztambuli repülőtéren, rengeteg halott

A korábban jelentett tíznél sokkal több halottja és sebesültje van a kedd esti isztambuli repülőtéri robbantásoknak: a város kormányzójának közlése szerint eddig 28 halottról és 60 sebesültről tudni.

Változott a robbantások feltételezett száma is: nem kettő, hanem három történt a török hatóságok szerint, és nagy valószínűséggel a merénylők is legalább hárman voltak.


Recep Tayyip Erdogan török elnök a robbantások után az elnöki palotában tanácskozott miniszterelnökével és a fegyveres erők főparancsnokával.

Hendrich Balázs isztambuli magyar főkonzul arról tájékoztatta az MTI-t: nincs tudomásuk arról, hogy az áldozatok között magyar állampolgárok lettek volna. Egyben közölte: az isztambuli magyar főkonzulátus információkért egész éjszaka hívható a 00 90 533 375 8715-ös telefonszámon.

A támadás az Atatürk repülőtéren történt. Az első hírek szerint két férfi nyitott tüzet Kalasnyikov gépkarabélyokkal, majd pedig felrobbantotta magát, ám feltehetően kettőnél több terrorista követte el a merényleteket.

A hatóságok lezárták a repülőteret. A támadást követően néhány járatot átirányítottak más repülőterekre – nyilatkozott egy repülőtéri illetékes, hozzáfűzve: nem világos egyelőre melyik, szerda reggel induló járatokat fogják törölni.

Egyelőre egy szervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, ugyanakkor a Törökországban elkövetett terrorista támadásokért a török hatóságok általában a szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), vagy az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetet teszik felelőssé.

Kapcsolódó Cikkek