EUR: 352,29 Ft
CHF: 330,88 Ft
2020. július 06., hétfő
Csaba

Külföld

Terrortámadás az USA-ban, 50 halott!

Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb tömegvérengzésévé vált az orlandói melegbárban vasárnapra virradóra elkövetett támadás: mint a város polgármestere bejelentette, a hatóságok ötven halálos áldozatra bukkantak és ötvenhárom embert ápolnak a kórházakban.

Az áldozatok száma azt követően nőtt meg ennyire, hogy a rendőrség és az FBI teljesen átvizsgálta az orlandói szórakozóhelyet. A korábbi hírek mintegy 20 halottról szóltak.


Közben azonosították a rendőrség által agyonlőtt merénylőt is: Omar Szaddiki Mateen, 29 éves floridai lakos. A rendőrség hajnalban még úgy tudta, hogy az elkövető nem Floridába való volt.

A rendőrség és az FBI változatlanul terrorista cselekménynek minősíti a tragédiát, s ilyen irányban folynak a nyomozások. Megerősítették, hogy vizsgálják az esetleges dzsihadista szervezetekhez vezető szálakat is. A floridai iszlám közösség vezetője már nyilatkozott, a közösség gyászáról és együttérzéséről biztosított mindenkit, s kifejtette, hogy a közösség elítél minden ilyen és hasonló bűncselekményt.


Néhány korábbi támadás, ahol szintén nagyon sok halott volt:

2015. december 2.: a kaliforniai San Bernardinóban egy szociális központban 14 emberrel végzett és több mint 20-at megsebesített egy férfi és egy nő, akik ugyan elmenekültek a helyszínről, de néhány órával később agyonlőtte őket a rendőrség. A történteket az orlandói vérengzéshez hasonlóan terrorcselekménynek minősítették.
2012. december 14.: a Connecticut szövetségi állambeli Newtownban egy 20 éves férfi 26 embert, köztük 20 gyereket ölt meg egy iskolában. A támadó végül magával is végzett.
2012. július 20.: a Colorado szövetségi állambeli Aurora egyik mozijában egy Batman-film éjféli vetítésén egy 27 éves férfi 12 embert megölt, 70-et pedig megsebesített.
2009. november 5.: Texas szövetségi államban, a Fort Hood nevű katonai bázison a hadsereg egyik pszichológusa 13 emberrel végzett, 42-t pedig megsebesített.
2009. április 3.: a New York szövetségi állambeli Binghamton egyik közigazgatási épületében 13 embert lőtt le egy férfi.
2007. április 16.: a Virginiai Műszaki Egyetemen egy diák 32 embert ölt meg, és 15-öt megsebesített, amihez hasonló léptékű mészárlás még nem történt amerikai iskolában. Egészen a vasárnapi orlandói támadásig ez volt az USA legvéresebb tömegmészárlása.
1991. október 16.: a texasi Killeenben egy férfi 23 embert ölt meg egy kávéházban, és végül magával is végzett.
1984. július 18.: a kaliforniai San Ysidróban, egy gyorsétteremben egy 41 éves férfi válogatás nélkül agyonlőtt 21 embert. A támadóval egy rendőr végzett.
1966. augusztus 1.: a Texasi Egyetem egyik tornyából egy ámokfutó több mint egy órán át lövöldözött a járókelőkre, és megölt 14 embert.

 

Kapcsolódó Cikkek