EUR: 345,81 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 08., szombat
László

Külföld

Terrortámadás egy hotelben, rengeteg halott

A szomáliai al-Shabaab iszlamista milícia tagjai szombaton megtámadtak egy szállodát a kelet-afrikai ország fővárosában, Mogadishuban, legalább 15 ember meghalt – közölte a rendőrség.

A támadást egy öngyilkos merénylő kezdte meg azzal, hogy felrobbantotta magát és robbanószerrel megrakott gépkocsiját a Nasahablood nevű, kormányzati és biztonsági tisztségviselők által látogatott szálloda kapujánál.


A robbantást követően fegyveresek behatoltak az épületbe, szemtanúk szerint megkülönböztetés nélkül tüzet nyitottak a szálloda vendégeire. A rendőrség szerint túszukat is ejtettek.

A rendőrség közölte: legalább 15-en, biztonsági őrök, civilek és támadók haltak meg. A szálloda elleni műveletnek vége, de a rendőrök még átfésülik az épületet fegyveresek után kutatva.


A támadás elkövetőjeként jelentkezett az al-Shabaab, a szervezet szóvivője közölte: legalább 20 biztonsági őrt és civilt öltek meg a fegyveresek.

A hatóságok korábban azt mondták: sok embert kimenekítettünk a hátsó ajtón.

Egy mentősofőr azt mondta: 11, többségükben a kereszttűzben megsebesült embert vitt kórházba.

A rendőrség szerint a támadók mesterlövészeket helyeztek el az épület tetőterén, és kézigránátokat vetettek be.

Mohamed Hussein rendőrkapitány korábban közölte: a biztonsági erők két támadót öltek meg, és négy, feltételezhetően civil holttestét látta a földön a szállodán kívül. Hozzátette: a fegyveresek védőfalak és homokzsákok mögött vettek fel állást, néhány támadó pedig a felment a szálloda második emeletére, ahonnan gépfegyverekkel lőtte a biztonsági erőkre.

Az al-Shabaab gyakran hajt végre támadásokat a szomáliai fővárosban a Nyugat által támogatott kormány ellen.

A muzulmánok Szomáliában és szerte a világon éppen a böjti hónapot, a ramadánt tartják. Az iszlamista milícia a korábbi években éppen ebben az időszakban fokozta támadásait, gyakran olyan célpontokat választva, ahol sok ember gyűlt össze a böjti időszak kezdete előtt vagy vége után.

Kapcsolódó Cikkek