EUR: 345,07 Ft
CHF: 321,22 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Külföld

Terrortámadásra figyelmeztet London

Lehetséges dél-afrikai terrortámadásokra figyelmeztette állampolgárait hétfőn immár Nagy-Britannia kormánya is, két nappal azt követően, hogy az Egyesült Államok pretoriai nagykövetsége hasonló üzenetet tett közzé.

A brit figyelmeztetés szerint a Dél-afrikai Köztársaságban a bevásárlóközpontokban – elsősorban a johannesburgiakban és a fokvárosiakban – bóklászó külföldiek lehetnek a támadások célszemélyei.


London úgy véli “globálisan magas szintű a terrorfenyegetettség brit érdekek és állampolgárok ellen az iraki és szíriai konfliktus által motivált csoportok és egyének részéről. Szükséges az óvatosság” – áll a közleményben, amely a brit kormány honlapján az utazási tanácsok rovatban olvasható.

Afrika legiparosodottabb országában sokan élnek olyanok, akik fejlett országokból vándoroltak be, és sok a külföldi turista is, ugyanakkor ritkán merül fel kapcsolat köztük és a radikális iszlamisták között.

Szombaton az Egyesült Államok arra intette polgárait, hogy iszlamista támadások érhetnek amerikai létesítményeket, vagy bevásárlóközpontokat a Dél-afrikai Köztársaságban a muzulmán böjti hónap, a ramadán alatt.

Biztonsági források szerint nincs tudomás Dél-Afrikában tevékenykedő militáns csoportokról, és az országban csak kevés muszlim él.

Az ország állambiztonsági minisztere hétfőn nyilatkozatban tudatta, hogy a Dél-afrikai Köztársaság “erős és szilárd demokratikus ország marad, és nincs – a figyelmeztetésekben megfogalmazott – azonnali veszély.”

Kapcsolódó Cikkek