EUR: 345,90 Ft
CHF: 321,31 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Külföld

Tiltakozó diákokra lőttek a rendőrök

Zavargások és fosztogatások kezdődtek, valamint lövések dördültek szerdán Pápua Új-Guinea fővárosában, Port Moresbyben azt követően, hogy a rendőrök tüzet nyitottak egy diáktüntetés résztvevőire, és négy ember meghalt, egytucatnyi pedig megsebesült – közölték tisztviselők és helyi lakosok szerdán.

A rendőrség tagadja, hogy lettek volna halálos áldozatok. Az óceániai szigetországban, amely Ausztráliától északra fekszik, heves politikai elégedetlenség robbant ki az elmúlt hetekben, és a tiltakozók – egyebek között korrupciós vádak miatt – lemondásra szólították fel Peter O’Neil kormányfőt.


Fővárosi lakosok arról számoltak be, hogy a rendőrök a helyi egyetemnél tiltakozó emberekre nyitottak tüzet, továbbá könnygázgránátokat vetettek be a tömeg oszlatására.

Annak a helyi kórháznak egy tisztviselője, ahova a sebesült diákokat szállították, telefonon a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a tömeg összecsapott a rendőrökkel az egészségügyi intézménynél, ahol nyílt lövöldözés kezdődött.

Pápua Új-Guineán, amely korábban ausztrál közigazgatás alá tartozott, járványszerűen terjed az erőszak és a szegénység annak ellenére, hogy az ország ásványkincsekben gazdag. A 6,5 millió lakosú ország a Transparency International nemzetközi szervezet korrupciós listáján a 139. helyen szerepel a vizsgált 168 ország között.

Kapcsolódó Cikkek