EUR: 344,80 Ft
CHF: 318,91 Ft
2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Egyéb XVI.kerület

Tökéletes mátyásföldi autócsoda

Nem mindennapi hobbinak hódol Héder Gyula. A mátyásföldi férfi veterán autókat újít fel. Egyik leféltettebb kincse egy nyitható tetejű DKW F8-as, ami a Trabant elődjének számít.

DKW F8 ( Fotó: Sáfár Tibor)

Héder Gyula és a DKW F8-as ( Fotó: Sáfár Tibor)

Csodálkozó és elismerő tekintetekre egyaránt számíthat Héder Gyula, amikor piros-fekete autócsodájával végiggurul az utcákon. Ez nem is csoda, hiszen nem sok, tökéletesen felújított DKW közlekedik hazánk útjain.
– Közel 55 éve, 1961 óta dolgozom karosszérialakatosként, és egyszer eljött az idő, amikor úgy döntöttem: mivel olyan sok autót újítottam fel másoknak, a saját kedvtelésemre is megteszem ezt – mondta a Lokálnak Héder Gyula a kezdetekről. – Mivel vonzódom a veterán autóhoz, elkezdtem ilyeneket felkutatni. Az első autó, amin dolgoztam egy Opel volt. 1981-ben szereztem meg, a felújítása 1992-ben lett kész, és mind a mai napig megvan.


DKW F8 ( Fotó: Sáfár Tibor)

Háttérben Héder Gyula első autója, egy zöld Opel ( Fotó: Sáfár Tibor)

A kuriózumnak számító DKW nem mindennapi körülmények között jutott Héder Gyula birtokába.
– A fiam a környező utcákban biciklizett és meglátta az autót az egyik udvarban, egy nagy diófa alatt. Együtt becsöngettünk, de a tulajdonosa hajthatatlan volt, nem akarta eladni. Teltek-múltak az évek, egyszer csak üzent a férfi, hogy eladja a házát, és vihetem az autót, ha akarom, de most azonnal. Nem volt ez olyan egyszerű, de mondanom sem kell, azért megoldottam. Persze nem tagadom, egy ideig nálam is csak az udvaron állt: 1998-ban került hozzám és 2007-re készültem el vele.

Favázas, kétütemű és bájos – így lehetne jellemezni a Trabant egyik elődjének számító DKW F 8-ast, melyet 1939-ben kezdtek el gyártani Zwickauban. Csak az alváz, a sárvédők és a motorháztető fém, az összes többi elem fa. Mindössze 1942-ig gyártották, kemény és ponyvatetős karosszériával.

Héder Gyula azóta különböző autós találkozókra jár, és talán nem véletlen, hogy mindenhol elismerő pillantásokat „zsebel” be, hiszen autói nemcsak felújítottak, de teljesen üzembiztosak.
– Én nem felteszem az autókat egy trélerre, hanem velük megyek a különböző találkozókra. Júniusban például Kiskunhalason, júliusban Sopronban, Orosházán és Zalaegerszegen lesz „jelenésünk”. És bár mind a két autó tetszik a nézőknek, azért a DKW nagyobb sikert arat, minden bizonnyal azért, mert nyitott tetejű.


 

Persze a mátyásföldi műgyűjtő nem ül a babérjain. A kerülettel szomszédos Mogyoródon azért vásárolt egy pincét, hogy ott újítsa fel a már megszerzett veterán autókat.
– A kertben ott áll egy 1938-as BMW, egy 1946-os és egy 1949-es Wauxhal és egy 1962-es Renault, munka tehát lenne bőven. Már csak neki kellene állni.

 

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.