2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Külföld

Trump jelölt lesz, de elnök nem?

Donald Trump a hétvégén maga mögé állította Paul Ryan képviselőházi elnököt, így nagy meglepetést okozna, ha nem ő lenne a republikánusok elnökjelöltje. Jöhet tehát a harc Hillary Clintonnal! Az esélyek a volt first lady mellett szólnak.

New York, 2016. április 20. A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump amerikai üzletember támogatóival találkozik New Yorkban 2016. április 19-én, miután győzött a republikánusok New York állambeli előválasztásán. (MTI/AP/Julie Jacobson)

Nem kell mutogatni Trump úr, még nem lefutott a verseny

Az USA választási rendszere tud furcsaságokat produkálni. Al Gore például 2000-ben annak ellenére nem lett elnök, hogy több szavazatot kapott, mint George W. Bush. Ennek oka, hogy az elektori rendszerben semmit nem számít, hogy valaki egy vagy egymillió szavazattal szerez többet a másiknál, a győztes az adott állam összes elektorát viszi. Bush egy hajszállal vitte Floridát és ezzel az elnökséget is.


Ez a kulcsa annak is, hogy bár Donald Trump az országos közvélemény-kutatásokban rendkívül közel áll Hillary Clintonhoz – aki jó eséllyel a Demokrata Párt jelöltje lesz –, sokkal fontosabb, hogy ki melyik államot tudja maga mögé állítani. Az egykori first lady pedig ebben sokkal jobban áll.

Ahhoz hogy Trumpnak bármilyen esélye legyen, a 2012-ben a republikánus Mitt Romneyra szavazó államokat mind meg kellene tartania és elhozni párat a Demokrata-győzelemmel végződő államokból is. Már az első sem lesz könnyű feladat, de az igazi nehézséget az átcsábítás jelenti majd.


Wilmington, 2016. április 26. A Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter tapsol egy kampányrendezvényen a Delaware állambeli Wilmingtonban 2016. április 25-én. Pennsylvania, Maryland, Delaware, Connecticut és Rhode Island államban április 26-án tartanak előválasztásokat. (MTI/AP/Matt Rourke)

Hillarynek egyelőre van oka az örömre

 

A nagyszájú milliárdost nem szabad leírni, de az előrejelzések nem neki kedveznek. A kétesélyes államok közül Virginiában, Pennsylvaniában és New Hampshire-ben még viszonylag szoros a verseny – bár itt is Clinton vezet –, Ohióban azonban már öt, Wisconsinban pedig tizenkét pont a különbség Hillary javára.

Trump három dologba kapaszkodhat a következő öt hónapban. Egyrészt a republikánus összeborulás hatásai valószínűleg még nem érzékelhetőek igazán a felmérésekben. Másodsorban ezek az államok viszonylag hasonló szavazói összetétellel bírnak, így egy üzenettel több helyen is lehet egyszerre, hatékonyan kampányolni. Végül pedig Florida. Az egész országban a harmadik legtöbb elektort adó délkeleti államban Trumpnak sikerült ledolgoznia hatalmas hátrányát, és ha ma lennének a választások, akkor igazi ki-ki küzdelemre lehetne számítani. Pont, mint 2000-ben – akkor pedig a republikánusok jöttek ki jobban a választási mizériából.

Kapcsolódó Cikkek