2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

Túladagolásban halt meg Prince

Az orvosszakértői vizsgálatok szerint opiáttúladagolásban halt meg Prince – tudta meg névtelenséget kérő rendőrségi forrásból csütörtökön az AP. A hírügynökség úgy értesült, hogy hivatalosan pénteken teszik közzé a boncolási jegyzőkönyvet.

Korábbi amerikai médiaértesülések szerint Prince szervezetében a boncoláskor a Percocet nevű fájdalomcsillapítót, szorongáscsökkentőt és nyugtatót mutatták ki, amelynek hatóanyaga, az oxikodon függőséget okozhat.


A nyomozás az elmúlt hetekben arra irányult, hogy kiderítse, kábító hatású fájdalomcsillapítók túladagolásában halt-e meg az énekes, és a halála előtti hetekben orvos írt-e fel számára ilyen gyógyszereket. A vizsgálati eredmények megerősítik a korábbi feltételezéseket arról, hogy ópiumszármazékok szerepet játszottak a világhírű énekes halálában – írta az AP.

Az 57 éves énekesre a liftben összeesve találtak rá a Minneapolis közelében fekvő Paisley Park-i otthonában április 21-én.


Halála előtt egy héttel, április 15-én egy atlantai koncertről hazatérőben Prince repülőgépének sürgősen landolnia kellett Moline repülőterén, mert az énekest gyógyszertúladagolás miatt kezelni kellett. Amerikai médiaforrások szerint Prince a repülőgépen elvesztette eszméletét, és az elsősegélynyújtók opiáttúladagolás ellen használatos injekciót adtak be neki.

A nyomozás során két orvos neve merült fel, egyikük Todd Schulenberg családorvos, aki két héttel halála előtt kétszer is – április 7-én és április 20-án – kezelte Prince-t, és közölte is a nyomozókkal, hogy írt fel gyógyszert az énekesnek. Az orvos minnesotai rendelőjére kiadott házkutatási engedély nem részletezte, milyen gyógyszerről van szó.

A másik orvos Howard Kornfeld kaliforniai függőségi szakember, akit április 20-án kértek fel az énekes képviselői arra, hogy segítsen Prince-nek. Kornfeld a fiát küldte el, aki azok között volt, akik összeesve találtak rá április 21-én az énekesre. Az ifjabb Kornfeld nem orvos, és olyan gyógyszert vitt magával, amelyet opiátfüggőség kezelésére használnak, mivel enyhíti az ellenállhatatlan szükségérzetet és az elvonási tüneteket – közölte korábban William Mauzy, Kornfeldék ügyvédje. Azt is hozzátette, hogy a gyógyszert egy minnesotai orvosnak akarta átadni, aki április 21-én fogadta volna Prince-t.

Prince a halála előtti hetekben több koncertet is lemondott Atlantában és St. Louisban arra hivatkozva, hogy nem érzi jól magát. Április 14-én az atlantai koncerteket pótolta, azokról volt visszatérőben, amikor Moline-ban le kellett szállnia repülőgépének.

Prince-ről úgy tudta mindenki, hogy tiszta, egészséges életet él, és néhány barátja korábban közölte, hogy soha nem látták rajta gyógyszerhasználat nyomait. Egy régi barátja az AP amerikai hírügynökséggel megosztotta, hogy a koncertezések erős igénybevétele miatt az énekest fájdalmak gyötörték, térd- és csípőproblémái voltak.

Prince halála lesújtó példája az Egyesült Államokban terjedő opiáttúladagolási “járványnak”: a receptre kapható gyógyszerek túladagolásából eredő halálozások száma 2014-ben meghaladta a közúti balesetben elhunytak és a gyilkosságok áldozatainak a számát. 2014-ben több mint 29 ezer opiáttúladagolási esetet és 19 ezer, receptre kapható gyógyszer okozta túladagolási esetet jegyeztek fel.

Kapcsolódó Cikkek