2019. május 21., kedd
Konstantin

Belföld

Turisták közé vegyülnek a migránsok

A határzár feltartóztatja az illegális határátlépők tömegét, átszivárgók mégis érkeznek kelet felől. A biztonságpolitikai szakértő szerint új módi van, turistának öltözve próbálják megúszni a rendőrségi ellenőrzést.

Továbbra is nagy migrációs nyomás van a magyar határon – erről a Belügyminisztérium (BM) sajtóosztálya tájékoztatta a Lokál Extrát, hozzátéve, hogy június 12-ig már 15 ezer fölött volt az illegális határátlépők száma, és kevés híján 20 ezer menedékkérelmet adtak be a magyar hatóságoknál. A BM szerint a legtöbben továbbra is Szerbia felől érkeznek, és a próbálkozók nagyobb tömegét a határzár visszatartja, de egyre többen kísérelnek meg kifejezetten erőszakos módon bejutni az országba. Az embercsempészek újabb és újabb módszereket találnak ki, gyakran használnak fel nőket és gyerekeket céljuk elérésére.


Friedland, 2016. április 4. Szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra a közép-németországi Göttingen közelében 2016. április 4-én. Ettől a naptól fogva az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött megállapodás értelmében a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba, az EU-tagországok pedig cserében átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. (MTI/EPA/Swen Pförtner)

(képünk illusztráció)

Arról, hogy a bevándorlók honnan érkeznek, az ügyészség és a bíróság migrációval kapcsolatos bűncselekményekről megjelent tájékoztatóiból szerezhetünk tudomást. Ezek szerint a határsértők állampolgárság szerinti összetétele nagyon sokszínű, jelentős számban vannak magukat afgánnak, szíriainak, pakisztáninak vagy valamely észak-afrikai országból származónak vallók, de jönnek olyan távoli helyekről is, mint Haiti vagy Srí Lanka.

– Két év afganisztáni tapasztalattal és több pakisztáni utazás után megjelenés alapján is könnyen felismerek egyes népekhez tartozó embereket – mondta a Lokál Extrának Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. – Nem nehéz meglátni, hogy a főváros utcáin most nagyobb számban vannak jelen afgánok, pakisztániak és bangladeshiek, tehát folyamatosan szivárognak át illegális bevándorlók.


A szakértő azt is elmagyarázta, hogy milyen módszerekkel próbálják elkerülni a migránsok az igazoltatásokat, amelyek a feltartóztatásukat eredményezhetnék.

– Nyilvánvalóan minél előbb meg kell szabadulniuk az úti öltözetüktől – részletezte. – Bevásárlóközpontok olcsóbb üzleteiben szereznek új ruhát, a régi, elnyűttet pedig eldobálják. Turistának öltözve folytatják útjukat, így kevésbé keltik fel a hatóságok gyanúját.

Georg Spöttle szerint a cél továbbra is az, hogy észrevétlenül és minél gyorsabban jussanak el Nyugat-Európába.

Kapcsolódó Cikkek

 • A családban a jövő, nem a migrációban

  A családban a jövő, nem a migrációban

  Május 26-án sorsdöntő választást rendeznek Magyarországon. A tét nagy, ugyanis azt kell eldöntenünk, hogy a keresztény kultúránk megőrzése mellett tesszük le a voksunk, vagy a bevándorlást támogatjuk.

 • Orbán Viktor: Identitásunk megvédése Európa jövője

  Orbán Viktor: Identitásunk megvédése Európa jövője

  Magyarország a sorozatos európai válságok után azt a következtetést vonta le, hogy meg kell őrizni az identitást, meg kell védeni a biztonságot, és tovább kell erősíteni a versenyképességet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a ZalaZone zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemének átadásán.

 • Nyomoznak a jobbikos aláírások miatt

  Nyomoznak a jobbikos aláírások miatt

  Nyomozást rendelt el a BRFK a Jobbik EP-választási ajánlóívein szereplő valótlan aláírások miatt – közölte a Magyar Nemzet. A lap információi szerint az ügyben feljelentést tett, korábbi jobikos Bertók Márton már ki is hallgatták az ügyben.