EUR: 326,25 Ft
CHF: 289,10 Ft
2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Egyéb XIV.kerület

Újságírást tanultak a negyedikesek

Rendhagyó irodalmi óra Urmai Gabival Zuglói Hajós Alfréd Általános iskola ( Fotó: Sáfár Tibor)

A 4.b.-sek szívesen összeálltak egy csoportképre ( Fotó: Sáfár Tibor)

Rendhagyó magyarórára invitálták kollégáinkat a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 4.b-sei. Cselei Márta tanárnő arra kért bennünket, hogy az újságkészítésről, az újságírói munkáról beszélgessünk.

Becsengetés előtt néhány perccel úgy zúgott az osztály, mint egy felbolydult méhkas. A fiúk izgatottan figyelték fotós kollégámat, ahogy összeszerelte a fényképezőgépét, a lányok csiviteltek, és az egész osztály érezhetően egy kicsit izgult, mert a második órában az igazgató néni érkezett, hogy felmérje a hangos olvasási képességeiket. Közben befutott Márti néni, aki egy gyors bemutatás után átadta a terepet. Becsengettek, a méhkas elcsendesedett.


Rendhagyó irodalmi óra Urmai Gabival Zuglói Hajós Alfréd Általános iskola ( Fotó: Sáfár Tibor)

Megbeszéltük, hogy nem csak nyelvtanórán, hanem az újságírásban is találkozhatunk műfajokkal ( Fotó: Sáfár Tibor)

– Milyen a jó újságíró? – vágtunk bele a közepébe.

– Kíváncsi! Jól ír! Érdeklődő! Jó megfigyelő! – záporoztak a válaszok. Miután megbeszéltük, hogy nem csak nyelvtanórán, hanem az újságírásban is találkozhatunk műfajokkal, átrágtuk magunkat a véleményközlő és a tényműfajokon, megvitattuk a szenzációs bulvárcikkeket és a komoly, mértékadó, szeriőz írásokat, a gyakorlatban is kipróbálták a negyedikesek a hírírást. A téma az időjárás volt, de végül a közösen írt hír a „gyorstalpalón” megtanult valamennyi szabálynak megfelelt: kivel, mikor, hol, mi és hogyan történt.


A beszélgetés közben kiderült, hogy a fiúk képben vannak a sportújságok területén, a lányok pedig szívesen forgatják a női magazinokat. A sütés, főzés, a divat és a kreatív kiadványok mindannyiukat érdeklik. A napilapok helyét azonban az interneten található hírek és a televízió vette át az ő generációjuknál, ennek ellenére határozott véleményük van a sajtóról, az újságírói felelősségről, és pontosan tudják, hogy a közvéleményt nem csak befolyásolni, de manipulálni is képes a média.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  A bajnokság második helyét szerezte meg a DUE- Maarsk Graphics női vízilabda csapata, amely egészen a fináléig menetelt, ahol csak a címvédő UVSE együttesének sikerült megállítania Mihók Attila tanítványait.

 • Jól halad az építkezés

  Jól halad az építkezés

  Hónapok óta gőzerővel építik a Bujtosi Uszodát. Tavaly októberben tették le az alapkövet, most pedig már a kiszolgálóblokkok födémbetonozásán dolgoznak.

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.