2020. augusztus 08., szombat
László

Extra

Vámos Miklós: Az élet hosszú, nehéz mindig hűségesnek lenni

Kern András már lázasan készül új filmje, a Gondolj rám forgatására, melyben nem kisebb színművészek tűnnek fel Kern mellett, mint Eszenyi Enikő és Liptai Claudia. Kern András, Vámos Miklóssal közösen írta a forgatókönyvet, és Ragályi Elemér lesz a film operatőre.Szinte sosem mosolyog, mégis szenvedélyes. Bár mindent megadna ikerfiainak, elismeri, hogy sokkal könnyebb volt lányt nevelni. Két válását élete kudarcának tekinti, mégis hisz a házasságban – az ország egyik legismertebb írójával, Vámos Miklóssal beszélgettünk.

Mondták már, hogy hasonlít Steven Seagalra? Sosem mosolyog.


Seagalt nem igazán ismerem, de a némafilmes Buster Keatonhoz gyakran hasonlítottak már a mosoly hiánya miatt. Ez nem jelenti azt, hogy ne lennék jó kedélyű vagy ne szeretném a humort.

Nagy rajongótábora van. Élvezi a figyelmet?


Jólesik, de kicsit akadályoz is. Prózaíró vagyok, nem híres embernek való. Az csak véletlenül lettem, a televíziós műsorok miatt. A rajongás furcsa jelenség, már fiatalon megismerkedtem ezzel, amikor rockzenész voltam. Érdekes, hogy nem egy konkrét nőt vagy férfit szeretünk, hanem azt, akit elképzelünk. Persze ezt nem tudatosan csináljuk.

Nemrég a Womanity fesztivál egyik előadója volt. Nem nehéz férfiként a női lélekről beszélni?

Vámos Miklós

1950-ben született, gyerekkora óta ír. A Gerilla együttes tagja volt, még Vámos Tibor néven. 39 kötete jelent meg, írt regényeket, színműveket, novellákat, filmforgatókönyveket is. A Lehetetlen című műsornak köszönhetően ismerte meg az ország. Első házasságából, amelyet Pataki Judittal, a híres fejszámoló művész, Pataki Ferenc lányával kötött, született 1977-ben Anna lánya. Második felesége Esze Dóra volt, 2003-ban ikreik születtek. Szeret teniszezni és pár éve újra gitározni kezdett. Bornai Tiborral (KFT) és Karácsony Jánossal (LGT) koncertezik is.

Egyáltalán nem nehéz. A könyveim felében nő a főszereplő, és női alakba bújni íróként az egyik legnagyobb élvezet. Többre becsülöm a nőket, mint a férfiakat. Semmivel sem összehasonlítható az a fajta világlátás és lelki gazdagság, amit a nők adnak. Szeretném megérteni őket, egyszer még egy magassarkú cipőt is felpróbáltam, mert érdekelt, milyen érzés lehet. Rémes volt, részvétem minden nőnek!

Nehezen találjuk meg a magánéletünkben a boldogságot. Mi lehet ennek az oka?

Eljutottunk egy furcsa zsákutcába. A férfiak elkezdtek puhulni, nőiesek lettek, a nők pedig férfiasak. Ez kifejezetten akadálya a boldogságnak. A társadalmi elvárások szűrőjén mindannyian fennakadunk, hisz nem lehet ennyi elvárásnak megfelelni. Vissza kellene térni ahhoz a boldogító állapothoz, hogy a nők fogadják el, hogy egyenjogúak, de egyszerűen nem tudnak egyformák lenni a férfiakkal. Csak a nő képes gyermeket szülni, és van olyan szeretet, amit csak a nő képes megadni. Az ősi szerepeket kellene eljátszani, a nagy egyenlőség közepette. Ez most sokaknak nem megy.

Mit gondol, egy párkapcsolatban megbocsátható a megcsalás?

Határozottan. Az élet hosszú, nagyon nehéz mindig hűségesnek lenni. Ha a párkapcsolatban valaki üt egy sebet, azt meg kell gyógyítani, és ezt csak ketten tudják. Persze elengedhetetlen annak belátása is, hogy hibát követtünk el.

Egyszer azt mondta, élete kudarcának tartja, hogy kétszer is elvált.

Igen, ez igaz. Mindkettőről írtam is, egy regényt és egy kisregényt. Visszagondolva, az ütött és kapott sebet kellett volna közösen megoldani, mert ezeket csak együtt lehet. Amiért én vagyok a felelős, azt vállalom, de megbocsátásra nem szorulok. A válás nem egyedüli kudarcom volt, hanem közös. Haragudni pedig sosem tudtam senkire. Éppen ezért lefekvés előtt mindig felhívom azt, akire esetleg mégis. Néha nem bánnám, ha mások is ugyanígy tennének.

Két házasságából három gyereke született. A lánya 38, a fiúk még csak 12 évesek. Az ikrek nagyon hasonlítanak egymásra?

Egyáltalán nem. Van egy sötét hajú, konok tekintetű, sosem mosolygó, költői alkatú filozófus. És van egy nála legalább másfél fejjel alacsonyabb ugribugri, szőke örökmozgó. A sors nagyon becsületesen elosztotta közöttük a szüleik génjeit. Azt szoktam mondani, hogy van egy felnőttem és két gyerekem. A lányomat felnevelni sokkal könnyebb volt, mert a lányoknál lehet érvelni. A fiúk olyanok, mintha siketek volnának, de nagyon igyekszem jó apjuk lenni. Amikor együtt vagyunk, csak velük foglalkozom. Utazunk is gyakran, ők nyaralnak, én valójában csak nyaraltatok.

Min dolgozik most?

Egy történelmi regényen, ami kétezer év történetét meséli el. Óriási munka, és biztos, hogy ekkora történelmi regény megírására nem vállalkozom újra, ezen hosszú évek óta dolgozom. Várhatóan októberben jelenik meg, Hattyúk dala lesz a címe.  Mindig olyan könyvet próbálok írni, amit én is szívesen olvasnék. Örülök, ha sikeres egy könyvem, de nem próbálok senkinek sem megfelelni. Hiszek abban, hogy aki fél a bukástól, annak  sosem lesz igazi sikere.

Kapcsolódó Cikkek