2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

Vérdíjat tűztek ki az elnök fejére

Bűnszövetkezetek több mint 270 millió forintnak megfelelő összeget ajánlanak a Fülöp-szigeteken annak, aki vállalkozik az ország májusban megválasztott és a bűnözés ellen kíméletlen harcot hirdető elnökének megölésére.

“Tegnap 50 millió pezót ajánlottak fel az én vagy (Rodrigo) Duterte haláláért cserébe” – jelentette ki a GMA rádióadónak adott interjújában Ronald Dela Rosa leendő országos rendőrfőkapitány, aki nem árult el részleteket arról, ki buzdított a gyilkosságokra.


Dela Rosa, akit hivatalosan Duterte június 30-i beiktatását követően állítanak a rendőrség élére, elmondta, hogy először 10 millió pezós jutalmat említettek, de ezért a pénzért senki nem jelentkezett a feladatra.

Maga a leendő elnök is hasonló ösztönzőkkel igyekszik rávenni a lakosságot a bűnözők elleni fellépésre. A május 9-én megválasztott államfő kampánya során azt ígérte, hogy hazájában fél éven belül felszámolja a bűnözést és a kábítószer-kereskedelmet, s több alkalommal is pénzügyi jutalom kilátásba helyezésével buzdította honfitársait a bandavezérek megölésére.

A leendő államfő a szigetország második legnagyobb városának számító Cebuban, a tiszteletére rendezett ünnepségen szerdán azt mondta, hogy 5,5 millió pezó (mintegy 30 millió forint) jár annak, aki megöli a régió legbefolyásosabb drogkereskedőit. A politikus korábban Davao polgármestereként a bűnözés visszaszorítása terén komoly sikereket ért el.

Jogvédő csoportok azonban aggodalmukat fejezték ki Duterte megválasztása miatt, mert azt gyanítják róla, hogy polgármesterként támogatta a “davaói halálosztagokként” elhíresült, a várost járó motorbiciklis fegyveresek ténykedését. Olyan hírek kaptak lábra, hogy a halálosztagok számos bűncselekmény gyanúsítottjával végeztek.

Kapcsolódó Cikkek