EUR: 344,35 Ft
CHF: 320,54 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Belföld

Versenyfutás az Indexért, Spéder bajban

Az átlagos újságolvasó számára szinte teljesen átláthatatlanná kezd válni a Spéder-ügy. A szálak egyre kuszábbak, hiszen összefonódik benne a takarékszövetkezeti integráció, a médiapiaci helyzet, de olyan nagyágyúk is főszereplővé váltak, mint Demján Sándor vagy Simicska Lajos. Mi állhat a háttérben?

Versenyfutás kezdődött az Index tulajdonlásáért – írja a PestiSrácok.hu. Az Index kiadója jelenleg Spéder Zoltáné. A milliárdos körül az utóbbi időben megszaporodtak a botrányok. A Figyelő szerint június 8-án nyolcórás házkutatást tartottak a médiamágnás budai villájában. A vállalkozó az FHB Bank elnöke is, az NNI pedig a pénzintézet ellen csalás miatt nyomoz január óta. Három kérdésre keresi a választ a hatóság:


  • Hogyan vett 49%-os tulajdonrészt a Magyar Posta az FHB Kereskedelmi Bankban?
  • Milyen körülmények között adta el a Magyar Posta a pénzszállítócégét?
  • Hogyan osztozott meg az FHB és a Magyar Posta a Díjbeszedő-csoport érdekeltségein?

A rendőrség gyanúja szerint mindhárom ügyletnél rosszul járt az állam, a Spéder Zoltán irányítása alatt álló FHB viszont jól.

Az ügyet tovább bonyolítja az úgynevezett takarékszövetkezeti integráció. A Spéder vezette FHB ugyanis bevásárolta magát a takarékszövetkezeteket összefogó Takarékbankba. Demján Sándor milliárdos, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke szerint pedig Spéderék a szövetkezeti vagyont kiszívva próbálják rendbe hozni a veszteséges FHB-t. Tízmilliárdok forognak kockán.


Ezzel párhuzamosan az Index kiadójánál adóvizsgálat folyik. A PestiSrácok.hu szerint egyre több jel utal arra, hogy a postától és a takarékszövetkezetektől érkező „befektetések” az Indexnél köthettek ki. Részben zsíros, a postához kötődő hirdetéscsomagok, részben az FHB nagyszabású kampányai révén.

A fentiek alapozhatják meg a bevezetőben tett állítást, miszerint többen is jelentkeztek az Indexért. Egyfelől Simicska Lajos, akinek a hírek szerint opciós vásárlási joga is van a portálra. A 888.hu szerint ez felveti annak lehetőségét, hogy a szintén több médiaérdekeltséggel (Magyar Nemzet, Hír Tv) is bíró vállalkozó a háttérből már régóta befolyást gyakorol az Indexre. Simicska nemrég eladta a Class FM-et, a Metropol pedig megszűnt. Talán újra akarja pozicionálni médiabirodalmát a vállalkozó, hogy ezzel segítse a Jobbikot? Mindenesetre a Magyar Nemzetben és a Hír Tv-ben egyre több a pártot pozitívan bemutató írás és riport. Az Indexet ezenkívül a 168 órát és a Klubrádiót is birtokló Brit Média Kft. is meg akarja szerezni.

Egy biztos: a médiatörvény alapján a kiadóknak átlátható tulajdonosi szerkezettel kellene rendelkezniük.

Budapest, 2012. október 16. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (b), Spéder Zoltán, az FHB Bank igazgatóságának elnöke, a Közép Európai Média és Kiadó Szolgáltató Zrt. elnöke (k) és Chikán Attila közgazdász, egyetemi docens (j) beszélgetnek a portfolio.hu által szervezett Budapesti Gazdasági Fórumon a Hilton Budapest Hotelben 2012. október 16-án. MTI Fotó: Kovács Attila

Budapest, 2012. október 16.
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (b), Spéder Zoltán, az FHB Bank igazgatóságának elnöke, a Közép Európai Média és Kiadó Szolgáltató Zrt. elnöke (k) és Chikán Attila közgazdász, egyetemi docens (j) beszélgetnek a portfolio.hu által szervezett Budapesti Gazdasági Fórumon a Hilton Budapest Hotelben 2012. október 16-án.
MTI Fotó: Kovács Attila

Simicska Youtube7 HOUSE (8)6 17,20 COMMERCIAL CENTER (16)7 HOUSE (1)

Kapcsolódó Cikkek