EUR: 356,31 Ft
CHF: 336,29 Ft
2020. március 28., szombat
Gedeon, Johanna

Külföld

Versenyt futnak az idővel a lezuhant egyiptomi gép felderítői

Június 24-ig bocsát ki jeleket májusban a Földközi-tengerbe zuhant egyiptomi utasszállító repülőgép két feketedoboza, és az idő a jelzőberendezések felkutatását végző hajók ellen dolgozik.

A pilóták beszélgetéseit és a repülési adatokat rögzítő feketedobozok nélkül nincs elegendő információ ahhoz, hogy megállapíthassák, miért zuhant le május 19-én az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel a fedélzetén.


Franciaország légi baleseteket vizsgáló ügynöksége korábban közölte, a kutatásban részt vevő egyik hajó továbbra is érzékeli az egyik feketedoboz által leadott jelzéseket, és a berendezés helyét egy 1-2 kilométeres sugarú körre szűkítették.

Az egyiptomi védelmi minisztérium által közreadott kép a lezuhant EgyptAir egyiptomi légitársaság egyik Airbus A320-as személyszállító repülőgépének roncsdarabjairól, amelyeket a Földközi-tengerben találtak Alexandria városától északra - Fotó: MTI

Az egyiptomi védelmi minisztérium által közreadott kép a lezuhant EgyptAir egyiptomi légitársaság egyik Airbus A320-as személyszállító repülőgépének roncsdarabjairól, amelyeket a Földközi-tengerben találtak Alexandria városától északra – Fotó: MTI

Mindenesetre ahhoz, hogy a 3000 méteres mélységben lévő tengerfenékről fel lehessen hozni a feketedobozokat, a kutatócsoportnak 1-2 méteres pontossággal kellene megállapítania a berendezések hollétét.

A kutatásban részt vevő egyiptomi illetékesek hétfőn ugyancsak közölték, hogy az egyiptomi hadsereg megerősítette azokat a korábbi görög és brit radaradatokat, amelyek szerint a lezuhanás előtti pillanatokban az utasszállító megbillent a levegőben.

London, 2016. május 19. 2016. május 19-én közreadott kép az EgyptAir egyiptomi légitársaság egyik Airbus A320-as személyszállító repülőgépéről a Heathrow nemzetközi repülőtéren Londonban 2012. április 9-én. A kairói légi közlekedési minisztérium bejelentette, hogy 2016. május 19-én hajnalban az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 56 utassal és 10 fős személyzettel a fedélzetén lezuhant a Földközi-tenger felett. A görög állami televízió órákkal később híradásban közölte, hogy megtalálták az eltűnt repülőgép roncsdarabjait a Görögországhoz tartozó Kárpathosz szigettől délre. (MTI/EPA/Krzysztof Kaczala)

A görög hatóságok korábbi információi szerint az EgyptAir járata 37 ezer láb magasságon repült, amikor egyszer csak “90 fokot balra, majd 360 fokot jobbra fordult, és 15 ezer láb repülési magasságra esett”, mielőtt eltűnt a radarernyőkről.

Korábban az egyiptomi hatóságok azt mondták, nem észlelték, hogy az Airbus A320-as veszített volna magasságából vagy eltért volna irányától.

Kapcsolódó Cikkek