EUR: 366,08 Ft
CHF: 346,06 Ft
2020. április 04., szombat
Izidor

Sport

Viki a Téli Világjátékokra készül – Elképzelni a lehetetlent 3. rész

Mozgássérült, sportot szerető újságíróként feladatomnak tekintem, hogy egyedi élettörténeteket mutassak be. Éppen ezért Valczer Hajni fotóriporter kolléganőmmel – aki egy hatéves kislány anyukája – egy olyan sorozatot találtunk ki, amelyben utánpótláskorú, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség versenyrendszerében sportoló, értelmi sérült gyerekeket és családjaikat mutatunk be. A riportsorozat során készült fotókból pedig kiállítást szeretnénk szervezni. Elképzelni a lehetetlent című sorozatunk 3. része.

Legutóbb egy borongós délutánon a XVIII. kerületben, a Sofi Iskolában görkorcsolyaedzésen jártunk fotós kolléganőmmel. A gyerekek között ott volt a tizenhat esztendős Surnyák Viktória is. Viki évek óta remekel a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) görkorcsolya- és rövidpályás gyorskorcsolya-, vagyis shorttrack-versenyein is.

Surnyák Vitória3

– Viki remek versenyző. Imádja a sebességet és persze vérbeli versenyzőhöz méltóan győzni is szeret. Ma már a vereséget is megtanulta kezelni, feldolgozni. Tapasztalataim szerint az értelmi fogyatékossággal élő embereknek nehezebb ezeket a helyzeteket feldolgozni, mint ép társaiknak – jellemezte tanítványát az edző, Miklósné Malek Erzsébet, aki a Magyar Speciális Olimpia Szövetség görkorcsolyaszakágának vezetője és az iskola tanára.


Kilencvenen versenyeznek

Az iskolában kétszáz gyerek tanul, jelenleg kilencvenen rendelkeznek a Magyar Speciális Olimpia Szövetség által kibocsátott versenyengedéllyel.

– A szövetség versenyein különböző sportágakban mindig kiválóan szerepelnek tanítványaink, ami igazi öröm és büszkeség. A sportsikereinkhez nagyban hozzájárul iskolánk alapítványa, az Életjel, melynek elnöke Csík Árpádné, Mara – tette hozzá Miklósné Malek Erzsébet, aki igazán sokoldalú szakember, korábban kézilabdázó volt, és az aktív sportolást befejezve sem szakadt el a sporttól és a mozgástól. Előbb testnevelés-orosz szakon szerzett diplomát, majd szomatopedagógus lett. A Testnevelési Egyetemen elvégezte a gyorskorcsolya-, görkorcsolya- és kézilabdaedzői képzést is. Legutóbb pedig mesterdiplomát szerzett gyógytestnevelés szakon. Ezt a rengeteg tanulást egyáltalán nem érzi haszontalan időtöltésnek. Sokrétű elméleti tudását ugyanis nagyon jól tudja alkalmazni a speciális olimpikonok edzésein vagy egy-egy versenyszituációban.

– A speciális olimpikonok szerencsére sokszor tudnak együtt edzeni épekkel. Tarcali Attila, az MTK ép rövidpályás gyorskorcsolyázóinak edzője is segít az értelmi fogyatékossággal élő sportolóknak a tréningeken, az edzőtáborokban és a hazai versenyeken egyaránt – mondja az edző. Erzsébet több videofelvételt és elemzést is készít tanítványairól.

A magyar speciális olimpikonok korcsolyázótudása és technikája a világ élvonalához tartozik, köszönhetően a versenyzők szorgalmának és kitartásának, valamint a szakemberek alázatos munkájának.
surnyák vikiSurnyák Vikit meglátogattuk kispesti otthonában is. A 16 éves mosolygós lány rögtön érmeit mutatta nekünk. Megszámlálhatatlan medálja van már a Magyar Speciális Olimpia Szövetség seregszemléiről.


Viki édesanyja elárulta, lányának hatéves korában vettek egy görkorcsolyát és azóta a sebesség és a mozgás szerelemese.

– Nagyon boldogok vagyunk, hogy lányunk sportol, és támogatjuk is ebben minden erőnkkel. Férjem, Tamás a versenyekre is elkíséri, és szívesen segít a többi sportolni vágyó gyereknek is – mondta Viki édesanyja.

– Nagyon nagy öröm számunkra, hogy Viktória bekerült a válogatottba, és Magyarországot képviselheti majd a Speciális Olimpia Téli Világjátékain. Lányunknak ez lesz az első Speciális Olimpia, amelyen részt vesz. Már nagyon várjuk, hogy fellobbanjon a világverseny lángja és kezdődjön a megmérettetés. Azt hiszem, mi már jobbam izgulunk, mint ő – mondta az édesapa, Surnyák Tamás.

A legjobb 33 között

Csaknem száz országból háromezer versenyzőt, ezeregyszáz edzőt, háromezer önkéntest, ezer újságírót, ötezer családtagot várnak Grazba, Schladmingba és Ramsauba a világ minden tájáról 2017 márciusában a Speciális Olimpia Téli Világjátékainak szervezői az értelmi fogyatékossággal élő sportolók seregszemléjére. Hazánkat öt sportágban 33 sportoló képviseli majd, és természetesen Surnyák Viktória is bekerült az utazó csapatba.

A cikksorozat előző részében Mayer Barbara speciális olimpikont mutattuk be.

Fotó: Valczer Hajni

Kapcsolódó Cikkek