EUR: 326,50 Ft
CHF: 289,67 Ft
2019. május 21., kedd
Konstantin

Extra

Vincze Lilla és a Napoleon Boulevard 30. jubileumi nagykoncertje a Fővárosi Nagycirkuszban

Harmincadik jubileumi nagykoncertjére készül Vincze Lilla és a Napoleon Boulevard a Fővárosi Nagycirkuszban június 26-án. Az énekesnő a jeles nap alkalmából számos érdekes kulisszatitkot mesélt el a Lokálnak a csapat korai éveiről.

Az énekesnő és a Solaris együttes tagjai még 1986-ban találkoztak, ami mindannyiuk életében sorsfordítónak bizonyult. Lilla akkoriban kezdő énekesnőként próbálgatta szárnyait különböző avantgárd formációkban, de ezután már teljesen egyértelmű volt számára a sorsa.


– Az egyik barátom hozta el nekem a Marsbéli krónikák című Solaris-lemezt. Elmentem a koncertjükre, ami a Kertészeti Egyetem klubjában volt. Akkor fogalmazódott meg bennem végleg, milyen jó lenne velük dolgozni. Nagyon sokáig az opera érdekelt, de akkor úgy éreztem, ez az irány érdekesebb lenne. Persze akkor is tudtam, hogy erre a pályája születtem, de én nemcsak a pop-rock kultúrából merítettem, hanem sokat tanultam a népzenéből is – mesélte Lilla.

Az együttes végül zajos sikert aratott az 1986-os Interpop Fesztiválon, és éveken keresztül uralta a hazai zenei életet. Ekkoriban születtek meg az olyan ikonikus slágereik, mint a Júlia nem akar a földön járni, a Szállj velem vagy a Legyetek jók, ha tudtok! A hatalmas siker ellenére rosszakaróik is akadtak szép számmal, az Interpop után fel is jentették őket.


– Letiltották a Kérlek, ne félj! című dalunkat a szövege miatt. Fél évig nem játszhattuk, ami a kezdeteknél nem lett volna túl jó ómen, de szerencsére erőteljesen beindult a zenekar, és rengeteget játszottunk. Csupán egy nagy eseményről maradtunk le: a Yamaha Fesztiválra már nem sikerült kijutnunk, mert 1988-ra megszűnt. De mellette számos európai nagyvárosban jártunk. Ez is bizonyítja, hogy szövegileg és zeneileg ott voltunk a zenei és a társadalmi élet nagy pillanataiban.

Nemcsak a zenéjük, de Lilla stílusa is igen egyedi volt, amit nők ezrei próbálták követni. Most, sok évvel később meghökkentő titkot árult el az énekesnő ezzel kapcsolatban.

– Kentaur és Bartha Andrea sokat segített nekem akkoriban. Az említett stílus egy különleges gyűjtés eredménye volt. A Petőfi Csarnok piacától kezdve bejártuk a város legnagyobb turkálóit, illetve a Petőfi Csarnokot és az Ecserit is. Andrea ügyesen alakította át, “feldíszített”, befestett, batikolt darabokat és az általam kedvelt franciás hatást a csipkék, strasszok teljessé tették. A különleges jubileumi koncerten Kanizsai Silka Ágnes ruháiban kápráztatjuk el a közönséget, de hogy pontosan miben, az legyen az én meglepetésem.

Fotó: Rácz Tünde

Fotó: Rácz Tünde

Sztárokat nevelt

Kevesen tudják, hogy Lilla eredeti végzettsége szerint énektanár. A 90-es évek végén egy-két évre visszavonult az énekléstől, és a tanításra helyezte a hangsúlyt. Az elmúlt 15 évben több, mára milliók által ismert sztárt nevelt ki.

– Már korábban is foglalkoztam gyerekekkel, de akkor sokat koncerteztem. A 90-es évek végén újra elkezdtem tanítani, sőt közben képeztem is magam a témában.

Az évek során kiváló tehetségekre bukkant, akik közül többen ma is népszerűek: Csemer Bogi, Sing Viki, Tóth Attila, Danics Dóra, Winkler Flóra, Kardos Csabi és Dóka Attila.

Fotó: Juhász Melinda

Fotó: Juhász Melinda

Kapcsolódó Cikkek