2020. július 10., péntek
Amália

Sport

Visszakaptuk a focikát

Az utóbbi három évtized legfontosabb napja volt 2016. június 14-e a magyar labdarúgás számára. 30 évvel a mexikói világbajnokság és 44-gyel a belgiumi Európa-bajnokság után tért vissza a nemzetközi futballtérképre a válogatottunk. 

Sokan úgy álltak az Ausztria elleni mérkőzéshez, hogy az eredmény szinte mindegy, számunkra ugyanis önmagában felemelő volt a tudat, hogy Eb-találkozón léphetünk pályára.


Ettől függetlenül nyugtalanul néztük az első perceket, mert rögtön az elején David Alaba adott le egy figyelmeztető lövést a kapunkra, de szerencsére a kapufán csattant a labda.

Bordeaux, 2016. június 14. Király Gábor, a magyar válogatott kapusa a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja első fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkőzésen Bordeaux-ban 2016. június 14-én. (MTI/EPA/Fehim Demir)

Bordeaux, 2016. június 14.
Király Gábor, a magyar válogatott kapusa a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja első fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkőzésen Bordeaux-ban 2016. június 14-én. (MTI/EPA/Fehim Demir)

A kezdeti bizonytalanság után a mieink is belemelegedtek a játékba. Kleinheisler László próbálkozott lövésekkel, és a mezőnyben is időnként szépen járattuk a labdát. Ausztriának nem volt komoly helyzete, nekünk ellenben Dzsudzsák Balázs révén akadt ígéretes lehetőségünk, de a szélső rosszul találta el a labdát.


A 0-0-s döntetlen igazságos volt, és bízhattunk abban, hogy a folytatás sem lesz rosszabb, mint az első félidő.

S mi történt? A második 45 percben egyszerűen jobbak voltunk a többre tartott osztrákoknál. Sőt Kleinheisler és Szalai Ádám ügyes összjátéka után a rengeteget – okkal, joggal – kritizált támadó talált az ellenfél kapujába, ami katartikus élményt váltott ki a bordeaux-i stadionban szurkoló 10 ezer magyarból s velük együtt a játékosainkból. Szalai (aki utoljára 550 napja lőtt tétmeccsen gólt…) elsírta magát örömében, s amikor nem sokkal később lecserélte Bernd Storck, még mindig sírdogált a kispadon.

Bordeaux, 2016. június 14. Szalai Ádám (b) és az osztrák Florian Klein a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja első fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkőzésen Bordeaux-ban 2016. június 14-én. (MTI/EPA/Haled el-Fiki)

Bordeaux, 2016. június 14.
Szalai Ádám (b) és az osztrák Florian Klein a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja első fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkőzésen Bordeaux-ban 2016. június 14-én. (MTI/EPA/Haled el-Fiki)

Az esélyeink tovább nőttek, amikor második sárga lapja miatt Dragovicot kiállította a játékvezető. Ausztriából kezdett kifogyni a szusz, mi viszont egymás után vezettük a támadásokat.

A hajrára becserélt Stieber Zoltán egy remek kontra végén ráadásul megszerezte a második gólt is, így a válogatott minden várakozásunkat felülmúlva 2-0-ra legyőzte ellenfelét. Hihetetlen, ugye?

A magyar szurkolóktól évtizedekkel ezelőtt elvették az igazi labdarúgást.

Generációk nőttek fel valamirevaló futballélmény nélkül, de tegnap visszakaptunk valamit. Úgy is mondhatnánk: visszakaptuk a kedvenc játékunkat, visszakaptuk a focikát.

Köszönjük szépen.

Bordeaux, 2016. június 14. Bernd Storck, az osztrák válogatott edzője a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja első fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkőzésen Bordeaux-ban 2016. június 14-én. (MTI/EPA/Caroline Blumberg)

Bordeaux, 2016. június 14.
Bernd Storck, az osztrák válogatott edzője a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja első fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkőzésen Bordeaux-ban 2016. június 14-én. (MTI/EPA/Caroline Blumberg)

Bordeaux, 2016. június 14. Magyar szurkolók a lelátón a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja első fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkőzés előtt Bordeaux-ban 2016. június 14-én. (MTI/EPA/Fehim Demir)

Bordeaux, 2016. június 14.
Magyar szurkolók a lelátón a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja első fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkőzés előtt Bordeaux-ban 2016. június 14-én. (MTI/EPA/Fehim Demir)

 

Az első forduló után a magyar válogatott vezeti az F csoportot a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon!

Kapcsolódó Cikkek