2020. augusztus 08., szombat
László

Belföld

Vona feláldozta Novákot

Budapest, 2012. január 14. Novák Előd, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő egy uniós zászlót éget pártja Tagok legyünk vagy szabadok? elnevezésű tüntetésén Budapesten, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete előtt. Mögötte Gyüre Csaba, a párt alelnöke, országgyűlési képviselő magyar zászlót tart a kezében. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest, 2012. január 14.
Novák Előd, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő egy uniós zászlót éget pártja Tagok legyünk vagy szabadok? elnevezésű tüntetésén Budapesten, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete előtt. Mögötte Gyüre Csaba, a párt alelnöke, országgyűlési képviselő magyar zászlót tart a kezében.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nem élte túl a jobbikos Novák Előd, hogy nyilvánosan ujjat húzott a párt vezetőjével, Vona Gáborral. A frissen újrázó elnök hétfő délután rövid úton kirakatta a frakcióból a nemrégiben az alelnöki funkciójától is megfosztott radikális politikust. Vona a lépéssel nemcsak a cukiságkampányra erősített rá, hanem a kritizálóknak is üzent: nincs duma.

Novák Előd, Vona Gábor, Jobbik (Fotó: MTI)

Novák (fent) és Vona – Nem kell többé a háta mögé néznie (Fotó: MTI)

– Eskümhöz hűen visszaadom képviselői mandátumomat, mivel Vona Gábor ma tájékoztatott, hogy kezdeményezésére az új pártelnökség felszólít engem a lemondásra – így jelentette be tegnap délután Novák Előd a Facebookon, hogy a pártvezetés kiadta az útját a Jobbik frakciójából. Novák elképesztő gyorsasággal került a tönk szélére, hiszen néhány hete még a párt alelnökének, illetve az Országgyűlés népesedéspolitikai albizottsági elnökének is mondhatta magát. A bukás nem csak kívülről tűnik szélsebesnek, Novák arról is írt, hogy ő maga is meglepetten áll a történések előtt.


Hogy mi vezetett a kenyértöréshez, arról megkérdeztük Novák Elődöt is, aki viszont telefonon csak annyit mondott a Lokálnak, hogy minden nyilvános információt megosztott a közösségi oldalán és egyelőre nem kíván nyilatkozni. Lapunk viszont úgy tudja, hogy Novák kinyírásához az vezetett, hogy Vona Gábor meggyőződése szerint párttársa szivárogtatta ki azt a belső levelet az Origo.hu-nak, amelyben Novák konkrétan pártmutyival és a Simicska Lajos pénzembernek való lefekvéssel vádolta meg a Jobbik vezetését. A kizárt politikus egyébként facebookos búcsúposztjában is fenntartotta, hogy a szóban forgó alelnökjelölti szándéknyilatkozatának „minden mondata helytálló, azok valóságtartalmáért vállalja a felelősséget”. – Az állításaimat tételesen senki sem tudja cáfolni – tette hozzá.

Vona Gábor a leszámolás óta hallgat, sajtófőnökével csak annyit üzent, hogy szerdáig biztosan nem nyilatkozik. Pedig volna miről, mert az utóbbi időszak Jobbik körüli történései nem kis káoszt okoztak a fejekben. Volt itt lefejezés az alelnököknél, offshore a párt pénztárnoka, Forrai Richárd környékén, de a pártideológus Baranyai Imre Tibor is elesett a belháborúban. Bár Vona tagadja, minden abba az irányba mutat, hogy a cukiskodás végül felülkerekedett a Jobbik radikális táborán, akik pedig visszabeszélnek, azokat rövid úton jégre teszik. Ebben nincs pardon: Hegedűs Lórántné mellett Dúró Dóra, Novák Előd felesége is a politikai özvegyek sorsára jutott.


Kapcsolódó Cikkek