2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Egyéb XXIII.kerület

A gyerekek képzésében találta meg az örömöt Tamás

Születése óta Soroksáron él Ollé Tamás, a Mészöly Focisuli edzője, akinek tanítványai a Bayern München vagy a Juventus ifjú játékosaival is felveszik a versenyt. A fiatal szakember úgy érzi, a nagy felelősség ellenére az egyik legszebb munkát választotta, amikor a gyerekek labdarúgó-karrierjének egyengetésére adta a fejét.

IMG_0806

Ollé Tamás és a srácok munkában

– Soroksáron nőttem fel és élek azóta is. Még játszottam is a helyi utánpótláscsapatban – mesélte Ollé Tamás, amikor arról kérdeztük, mi köti a XXIII. kerülethez. Ugyan történelem–kommunikáció szakon végzett, a labdarúgópályákon tölti ideje nagy részét utánpótlásedzőként. – Már az egyetem mellett jártam edzőképzésre, azután 2011 őszén Szigetszentmiklóson kezdtem trénerként tevékenykedni. Egy évvel később kerültem a Mészöly Focisulihoz, ahol előbb az intézményi programban oktattam a gyerekeket, majd a Marczibányi téri bázisunk nyitását, beindítását felügyeltem. Ez is egy évig tartott, utána belekóstoltam a focisuli teljes munkájának koordinálásába, és ezt végzem azóta is. Harminc-negyven csapatot versenyeztetünk, a kommunikáció a szülőkkel, szövetségekkel, helyszínekkel, klubokkal szép kihívás az edzések mellett.


Mint mondja, mindig közel állt hozzá a sport, a középiskola után pedig úgy gondolta, a kommunikáció kellő szabadságot biztosít, hogy sokfelé nyithasson.

– Akkor még nem forrt ki, mi is lehet belőle. Azáltal, hogy az edzőképzést párhuzamosan végeztem az egyetemmel, a kettő valahol találkozott. Foglalkoztam sportújságírással, végül bekerültem a labdarúgás vérkeringésébe utánpótlásszintem, ahol kapóra jön a kommunikációs végzettség. Jelenleg UEFA-s B licencem van.


ollétamás

A nyerő taktikát beszélik át

Tamás szerint sok a jó szakember idehaza, a fontos, hogy nyitottnak kell lenni az új dolgokra.

– Az én területemen, ahol a hat és tizenegy év közötti korosztállyal dolgozunk, a legfontosabb az egyéni és a technikai képzés. Ebben a szegmensben szeretnék a legjobb lenni, ezért külön tréningeken vettem részt, amelyeken az egy az egy, illetve kettő a kettő elleni játékra fókuszálunk, vagyis az egyéni foglalkozásokon van a hangsúly. Ebben a korban még nem csapatot kell építeni, szerintem sokan a rossz utat választják, amikor csapatjátékot erőltetnek a gyerekekre.

Úgy véli, nagy felelősség ezzel a korosztállyal dolgozni, függetlenül attól, ki mire viheti a későbbiekben.

– Bárkit, aki jelentkezik hozzánk, a szárnyaink alá veszünk. Egyrészt cél a minél jobb, későbbi élvonalbeli játékos képzése, de a tömegesítés is feladat. Mivel rengeteg csapatunk van, mindenki játéklehetőséghez jut, a szerényebb képességűek is, míg a legjobbak az MTK-val kötött megállapodásnak köszönhetően a kék-fehéreknél folytathatják.

Amikor arra kértem, árulja el, melyik eredményre a legbüszkébb, amit eddig elért, máshonnan közelítette meg a kérdést.

– A legjobb csapatok ellen is magas a labdabirtoklási arányunk, a gyerekek az egyéni megoldásaik révén segítik elérni a csapat céljait. Sokkal több a jó döntés, mint a rossz, bátran játszanak. Ha mégis mondanom kell konkrét eredményt, a Bayern München ellen döntetlent ért el a 2006-os korosztály, a svájci Baselt pedig megverte. Az eggyel idősebbek legyőzték a Juventust, a Fiorentinát, a Borussia Dortmundot, és döntetlent játszottak a Bayernnel, valamint a Lazióval is.

Elmondása szerint az utánpótlásban találja meg a motivációt, egyelőre nem gondolkozik azon, hogy – a korosztály tekintetében – feljebb lépjen.

– Szeretnék továbbfejlődni, hamarosan újabb képzésen veszek részt, és folyamatosan tanulmányozom a külföldi iskolákat. Itt megtaláltam az örömöt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.