2020. július 04., szombat
Ulrik

Belföld

A hős tűzszerész koporsójába helyezték gyermekei cumisüvegét is

Katonai tiszteletadás mellett eltemették a hortobágyi bombarobbanás gyömrői áldozatát, Rózsa János Nándor tűzszerészt. A hős katona sírjánál fejet hajtott Tóth Péter főtörzsőrmester is, aki a detonáció pillanatában pár méterre volt négy társától, ezért élhette túl a tragédiát.

tűzszerész2A Lokál ellátogatott a gyömrői temetőbe, ahol a hétvégén katonai rendészek állták el az érkezők útját, amikor örök nyugalomra helyezték Rózsa János Nándor tűzszerész földi maradványait. A ravatalozóban megjelent a teljes honvédségi vezérkar. A hamvak egy kis koporsóban pihentek, amit egyenruhájával és két kislánya cumisüvegével együtt egy nagyobb koporsóba helyeztek. Egy órán át búcsúztak az elhunyt katonától családtagjai, közeli barátai és katonatársai, kollégái.
tűzszerész1– Nándi koporsóját magyar zászlóval takarták le, mellette sorakoztak a kitüntetései. Amikor bajtársai vállukra emelték a koporsót, kétoldalt a díszőrség tagjai álltak sorfalat, így vitték azt egészen a sírig – mesélte az egyik szemtanú. – A gyászszertartás azzal kezdődött, hogy Simicskó István honvédelmi miniszter Rózsa János Nándor főtörzsőrmestert hősi halottá nyilvánította, kinevezte posztumusz hadnaggyá és a Hazáért Érdemjelet adományozta neki. Miközben Nándi koporsóján hangosan kopogtak a földgöröngyök, háromszor dördült el a díszsortűz, majd a sír mellett egy magányos trombitás elfújta a Takarodót. Még a kemény, harcedzett katonák is sírva fakadtak. Nándi sírjánál fejet hajtott Tóth Péter főtörzsőrmester is, aki maga is ott volt a hortobágyi robbanás helyszínén és súlyosan megsérült a detonáció során. Az volt a tűzszerész szerencséje, hogy öt méterrel távolabb volt, mint a társai.


– A ravatalozóban minden gyömrői nevében fogadalmat tettem, hogy hősi halottunk emlékét megőrizzük, ápolni fogjuk és családjára sajátunkként vigyázunk – mondta a Lokálnak Gyenes Levente volt polgármester.

nándi1

Rózsa János Nándor 35 éves volt. Felesége és két pici lánya gyászolja őt.

Kapcsolódó Cikkek