EUR: 334,22 Ft
CHF: 311,28 Ft
2020. január 21., kedd
Ágnes

Belföld

A hős tűzszerész menyasszonya: nem hittem el, hogy Nándi meghalt

Már a közös esküvőt tervezték, most pedig megözvegyülve, két kislányával élettársa temetésére készül Marianna. Kedvese életét pénteken a Hortobágyon egy rejtélyes módon felrobbant bomba  oltotta ki. Másik három társával együtt hősi halottá nyilvánították őket.

Épp egy hete, hogy a Gyömrőn élő Rózsa Nándor főtörzsőrmester kora hajnalban dolgozni indult a Hortobágyra, ahol társaival heti váltásban bombákat, harci eszközöket hatástalanított. Családja hozzászokott már Nándi távollétéhez, a férfi talán ezért sem akarta felkelteni a családját, hogy elbúcsúzzon tőlük. Pénteken aztán jött a szörnyű hír: Nándi soha többé nem jön haza.


rozsa nandor csalad foto facebook

Rózsa Nándor és családja – fotó: Facebook

– Azon a pénteken egész nap nagyon feszült és nyugtalan voltam, nem tudtam az okát. Rossz érzés volt bennem, ma sem tudom megmagyarázni, miért. Felhívtam Nándit, és a hároméves kislányunk, Fruzsina is belecsacsogott a kagylóba. Azt mondta: Hiányzol apa, vigyázz magadra, gyere haza – emlékezik sírva Marianna.

Pár órával később Mariannához becsengetett Nándi tűzszerész barátja. Egyedül jött. Az asszony kisebbik lánya, a hét hónapos Zsófika a teraszon aludt a babakocsiban. A tűzszerész megkérte az édesanyát, hogy üljön le, és elmondta: súlyos baleset történt a Hortobágyon, és a robbanásban három katona – köztük Nándi – szörnyethalt. A detonáció erejére jellemző, hogy őket azóta is próbálják azonosítani. A negyedik tűzszerészt hiába kísérelték meg újraéleszteni, az ötödik társukat pedig kórházban ápolják, állapota nem életveszélyes.


– Nem hittem el, hogy Nándi meghalt. Abban reménykedtem, talán tévedtek, talán ő az, aki csak megsebesült – folytatja Marianna. – Egész éjjel nem aludtam, csak sírtam és sírtam. A legnehezebb tegnap, vasárnap reggel volt, amikor a nagyobbik lányom kereste az apját. Ébredés után mindig összebújtak, beszélgettek, mókáztak. Fruzsinát leültettem és azt mondtam: apa hős lett, elvitték az angyalok a mennybe.

Marianna és Nándi tíz éve talált egymásra. Tavaly karácsonykor jegyezték el egymást, a gyűrűt a férfi a karácsonyfa alá tette. Az anya soha nem érezte magát olyan boldognak, mint akkor. Álma, hogy jövőre összeházasodnak, múlt pénteken azzal a robbanással egy pillanat alatt szertefoszlott.

Bajba került az özvegy

– Hálás vagyok Gyömrő volt polgármesterének, Gyenes Leventének, aki az önkormányzat nevében elsőként sietett a segítségünkre. Ígérte, támogatni fognak, hogy minél kevésbé érezzük Nándi hiányát – mondta könnyes szemmel Marianna, akire ráfér a segítség. Felújításra váró otthonuk téglaalapon áll, ezért a fal penészes, vizes. Ráadásul a házon több mint öt és fél millió forint hitel van, és ha Marianna nem fizet pontosan, a bank elveheti tőle.

250 kilós bomba robbant

– Az érintett terület a Magyar Honvédség bombázólőtere, ahol a föld alatt számos fel nem robbant töltet található, amelyeket a hadsereg tűzszerészei rendszeresen semlegesítenek. Ebben a munkában vettek részt az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei is, amikor a tragikus baleset bekövetkezett – tájékoztatta a Lokált a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya. Egyelőre nem tudni, mitől robbant fel a 250 kilós repeszromboló bomba.

Menyasszonya óvja a túlélőt

A robbanás túlélőjének, Tóth Péter főtörzsőrmesternek lapzártánkkor stabil volt az állapota. A katona súlyos sérüléseket szenvedett, a Honvédkórház intenzív osztályán ápolják. Simicskó István honvédelmi miniszter tegnap meglátogatta. – Sérülései súlyosak, de nincs életveszélyben, a továbbiakban még több orvosi beavatkozásra lesz szükség. A főtörzsőrmester közérzete a körülményekhez képest jó, vidám, és a menyasszonya most is mellette volt – fogalmazott a miniszter.

afganisztan_hm

Az Afganisztánban szolgáló katonák félárbocra engedték a nemzeti lobogót, így emlékeztek az elhunyt tűzszerészekre.

 

megemlekezes_hm

Több százan gyújtották meg az emlékezés mécseseit

 

Juhász Attila főtörzsőrmester (1978–2016)

 

juhasz_hm_marc15_pilonok10 2010 óta szolgált a tűzszerészeknél Juhász Attila főtörzsőrmester. 2012-ben Afganisztánban teljesített szolgálatot, ahol egy robbanótest hatástalanításával egy várost mentett meg.

Hobbija a horgászat volt, emellett családjának, élettársának, fiának és lányának szentelte szabadidejét. Többször kapott kitüntetést. Testvére szintén tűzszerész. Attila emlékére tegnap este a várpalotai általános iskola gyertyagyújtást szervezett a Kossuth laktanyánál. Attila kedvese, Krisztina megható sorokkal búcsúzott a közösségi oldalán.

„Még nem fogtuk fel, de már érezzük, hogy iszonyú a fájdalom és az űr, amit hagyott maga után, a legjobb apa és társ volt, igazi családfő, aki a gyermekeiért mindent megtett, hogy boldoguljanak az életben, és ígérem neki, hogy ez így is lesz. Büszke leszel ránk, csak vigyázz ránk az égből is. Szeretünk.”

juhász attila_facebook

Juhász Attila (1978-2016) egy egész várost mentett meg Afganisztánban

 

Balázs Ádám őrmester (1981–2016)

balazs_adam
Precíz és a végtelenségig megbízható – így jellemezték katonatársai, akikkel közvetlen és segítőkész volt, mindig számíthattak rá. Házassága óta a munka mellett felesége és kisfia töltötte ki az életét, háttérbe szorítva a motorozás iránti szenvedélyét. 2015 óta hivatásos katonaként szolgált. Tavaly a tűzszerésznap alkalmából elismerő oklevéllel értékelték munkáját.

 

 

 

 

Kozár Gábor szakaszvezető (1985–2016)

Elöljárói és katonatársai őszinte, egyenes jellemként ismerték. Felesége volt az igazi társ számára. A történelem és a történelmi regények olvasása, a sport és a feleségével, barátaival töltött idő jelentette számára a kikapcsolódást. Kiemelkedő munkájáért kétszer részesítették elismerésben. Kedvesével, Orsolyával 2005-ben kezdődött kapcsolatuk, tavaly házasodtak össze.

kozár gábor_facebook

Kozár Gábornak felesége, Orsolya volt az igazi társ. Fotó: Facebook

Kapcsolódó Cikkek

  • Málenkij robotpilóta

    Málenkij robotpilóta

    Sötét lelkületű ember lehetett a felvételen látható bordó Opel gazdája. Nyilván sürgős dolga akadt, amiért e ködös januári 21-én a ferencvárosi pályaudvar melletti Málenkij Robot emlékműhöz szervesen kapcsolódó terecskén vélte megtalálni álmai parkolóhelyét.