EUR: 326,11 Ft
CHF: 289,47 Ft
2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Külföld

Agyonlőtték az újságírót

Agyonlőttek egy rendőrségi ügyeket feltáró újságírót a Mexikó keleti részén fekvő és az ország egyik legveszélyesebb térségének számító Veracruz szövetségi államban – közölte csütörtökön a helyi államügyészség.

A nyomozók első információi szerint két támadó nyitott tüzet Pedro Tamayo Rosas riporterre Tierra Blanca városának egyik utcáján. Tamayo Rosas súlyosan megsebesült, és később belehalt sebesüléseibe.


Egyelőre nem világos, hogy az újságírót a munkájával összefüggésben gyilkolták-e meg.

Tierra Blancában az év elején öt fiatal eltűnt, miután őrizetbe vette őket a mexikói rendőrség. Később arra utaló nyomok kerültek elő, hogy a biztonsági erők tagjai átadták őket a Jalisco Nueva Generación nevű (Jaliscói Új Generáció

Kartell – CJNG) drogkartellnek, akik feltehetően lemészárolták őket.

Megfigyelők szerint a 2010-ben alakult CJNG mára az egyik legerősebb bűnbandává vált Mexikóban. Ezt a kartellt gyanúsítják azzal, hogy egy 2013-ban megtalált jelöletlen tömegsírban 64 áldozata holttestét földelte el.

Veracruz szövetségi állam a bűnözés fellegvárának számít Mexikóban és az újságírók számára különösen veszélyes terep.

A latin-amerikai országban 2000 óta a média több mint száz munkatársa vesztette életét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Robert Fico: Az ellenzék és a média gyűlöletet terjeszt

  Robert Fico: Az ellenzék és a média gyűlöletet terjeszt

  Robert Fico korábbi szlovák kormányfő beszélt a TA3 szlovák hírtelevízió műsorában. A volt miniszterelnök azt is elmondta, jót tenne a pártjának, ha bizonyos időt eltölthetne az ellenzékben, de leszögezte, a Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) szeretné megnyerni a 2020-as parlamenti választásokat – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

 • Holtan találtak két sarkkutatót

  Holtan találtak két sarkkutatót

  Holtan találták a Spitzbergákon (Svalbard-szigetek) két lengyel sarkkutatót. A kutatók egy meredek hegyoldalon jártak szerencsétlenül Európa legészakibb földterületén, a Norvégiához tartozó jeges-tengeri szigetcsoporton.

 • Salvini Brüsszel bevételére készül

  Salvini Brüsszel bevételére készül

  Mint arról korábban beszámoltunk, Matteo Salvini, a Liga olasz kormánypárt és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) szombat délután a milánói Dóm téren tartottak egy egészen erőteljes kampányzárót, ahol hatalmas tömeg jelent meg.