EUR: 345,74 Ft
CHF: 321,33 Ft
2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Belföld

Az elhunyt tűzszerész édesanyja: Üres lett az életem a fiam nélkül

Több száz barát, rokon és tűzszerész gyújtott gyertyát hétvégén Gyömrőn a tragikus sorsú Rózsa Nándor főtörzsőrmester emlékére. Amikor megszólalt a tűzoltóautó szirénája, még a bajtársai is könnyes szemmel guggoltak az apró mécsesek előtt.

nándi4

Sokan csak most döbbennek rá: barátjuk, kollégájuk, szeretett családtagjuk örökre elment. Nándi két kislánya, a hét hónapos Zsófika és a hároméves Fruzsina még semmit nem ért a tragédiából.


– Ott van apa – mutatott a szertartás közben egy magasan szálló repülőgépre Fruzsina, mire édesanyja így felelt: Nem, apa még annál is magasabban, már a mennyországban van.

Mint azt a Lokál megírta, pénteken négy tűzszerész vesztette életét, amikor a Hortobágyon egy bomba felrobbant a közelükben. Köztük volt a 34 éves, gyömrői Rózsa Nándor főtörzsőrmester. Lapunk úgy tudja, a főtörzsőrmester épp a bomba mellett guggolt, amikor bekövetkezett a detonáció. Esélye sem volt a túlélésre.


nándi6

– Amikor a fiam menyasszonya felhívott, hogy Nándi meghalt, úgy éreztem magam, mintha a tévében egy filmet néznék. Vártam, hogy vége lesz és visszazökkenek a valóságba – sóhajtja könnyes szemmel a hős tűzszerész édesanyja. – Ő annyira szerény volt, hogy még nekem sem dicsekedett el a fél tucat kitüntetésével. Most üres lett az életem a fiam nélkül, úgy érzem, megszakad a szívem. De őrzök magamban egy régi képet, amikor Nándi az ölében fogja az apró Fruzsinát és lehunyt szemmel puszit ad neki. Imádta a gyerekeit. Én így emlékszem a fiamra. Már nem haragszom se sorsra, se Istenre, csak az unokáimat sajnálom, hogy apa nélkül nőnek fel.

rozsa-nandor-csalad-foto-facebookRózsa Nándor tűzszerész-búvárként a legveszélyesebb körülmények között dolgozott, gyakran hatástalanított bombát a Dunában is. Édesanyja nagyon féltette őt, mindig utólag tudta meg, ha veszélyes küldetésben járt. Ennek ellenére nem volt baleset-biztosítása, ami miatt most a menyasszonya, Marianna és családja megélhetése veszélybe került.

Szerettem Nándit egyenruhában látni, férfias volt és erős, akit soha nem érhet baj – sóhajtotta Marianna. Nem tudom elképzelni az életünket nélküle, várom, hogy újra betoppan majd és ránk mosolyog.

Hősöknek kijáró temetés lesz

Rózsa Nándort hősöknek kijáró tiszteletadás mellett Gyömrőn temetik el – tudtuk meg a főtörzsőrmester menyasszonyától. A négy áldozat közül három katona azonosítása még tart, csak utána helyezik őket örök nyugalomra. Bár a tragédia kapcsán már lezárult a rendőrségi és katonai vizsgálat, független szakértőt is bevontak az ügybe.

Kapcsolódó Cikkek