EUR: 336,25 Ft
CHF: 313,37 Ft
2020. január 18., szombat
Piroska

Külföld

Az iszlám legszentebb városában robbantottak

Felrobbantotta magát egy öngyilkos merénylő az iszlám egyik szent városában, a szaúd-arábiai Medinában, két halálos áldozata van a merényletnek – jelentette hétfőn az al-Arabíja szaúdi tulajdonú pánarab hírtelevízió.

A merénylő Mohamed próféta mecsetje közelében, a biztonsági erők egy épülete mellett hozta működésbe robbanószerkezetét, amikor a biztonságiak befejezték egész napos böjtjüket, amelyet a ramadán, a muzulmán böjti hónap követel meg.


A közösségi oldalakra feltöltött képeken magasba szálló, sűrű fekete füst látható. A támadásban – a merénylő mellett – két biztonsági halt meg.

A medinai támadás előtt röviddel a szunnita királyság jelentős számú síita muszlim kisebbségének otthont adó al-Katif városát két robbanás rázta meg, az al-Arabíja szerint két öngyilkos merénylő robbantott ugyancsak egy mecset mellett, a támadásnak azonban a merénylők mellett nincsenek más áldozatai. Szemtanúk beszámolói szerint először egy, a közelben mellett parkoló gépkocsi robbant fel, amit egy másik robbanás követett.

A világhálóra egy megégett, leszakadt lábról készült képeket töltöttek fel. A testrészt a merénylőknek tulajdonítják.

Hétfő reggel Dzsidda vörös-tengeri kikötővárosban követtek el öngyilkos merényletet az amerikai konzulátus épületével szemben. A támadásnak nem voltak halálos áldozatai, a biztonsági erők két tagja könnyebben megsebesült.

A merényletek elkövetéséért egyelőre egy szervezet sem jelentkezett, azonban az utóbbi időben több, az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető támadást követtek el Szaúd-Arábiában. A szélsőséges dzsihadista szervezet a Washingtonnal szövetséges monarchiát és kormányát hitetlennek tartja. A sivatagi királyság részt vesz az Iszlám Állam ellen Irakban és Szíriában hadjáratot végrehajtó, Egyesült Államok vezette koalícióban.

Kapcsolódó Cikkek